55% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale se tem de spitale, din cauza COVID

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.12.2020 - 18:03
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Peste 55 la sută dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale se tem să meargă la spital pentru o consultație sau pentru administrarea tratamentului, pe fondul COVID, arată un studiu derulat de asociația care reprezintă drepturile acestor pacienți.

SHARE

Circa 15.000 de români sunt diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale, precum boala Crohn şi colita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), boli cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală.

Aproximativ 70% din acești pacienți cronici au putut face tratamentul în perioada stării de alertă, în timp ce 21% au întâmpinat dificultăți, iar 9% nu au reușit să își continue tratamentul conform programării, arată studiul derulat de Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România.

72% dintre pacienți se tem că, în cazul unei amânări a administrării terapiei pentru BII, s-ar putea confrunta cu o recădere a bolii sau un puseu și același procent mențin îngrijorări cu privire la contactul fizic cu alte persoane. 55% se tem să meargă la spital pentru administrarea tratamentului.

De asemenea, 72% dintre pacienți cu BII declară că au putut lua legătura cu ușurință cu medicul de familie, 17% s-au confruntat cu dificultăți și 2% nu au putut lua deloc legătura cu acesta. Când vine vorba de medicul curant, în general gastroenterolog, 22% declară că au luat legătura cu dificultate și 8% nu au reușit să îl contacteze, deși au încercat.

Principalele motive pentru care pacienții au contactat medicul curant au fost obținere rețetă, programare administrare tratament sau consultație și alte aspecte și întrebări legate de boala lor. Cel mai folosit mijloc a fost telefonul personal al doctorului (53%) sau email (28%), în timp ce 21% au apelat la telefonul de la clinică sau spital.

28% dintre respondenții la studiu (156 de pacienți) au fost infectați cucoronavirus, majoritatea având forme ușoare, tratate la domiciliu.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.