25 de morți, peste 800 de bolnavi, 7 orașe din China, în carantină. Cum se transmite coronavirusul

DE Alexandru Pop | 24.01.2020 - 09:58
În China au fot luate măsuri foarte drastice pentru prevenirea răspândirii coronavirusului Foto Gettyimages

Pentru prima dată de la descoperirea virusului, a murit un pacient din afara focarului, la aproape 1.000 de kilometri de punctul zero, conform Digi24.

SHARE

Milioane de oameni sunt acum în carantină în China, în propriile orașe. Transportul public a fost suspendat și adunările publice cu ocazia Anului Nou au fost anulate. Au fost închise cafenele, cinematografe și teatre.

După Wuhan, Huanggang, Ezhou şi Chibi, transporturile publice cu autobuzul, feribotul şi trenul spre alte localităţi au fost suspendate şi în Xiantao, Zhijiang și Qianjiang.

Ca măsură de precauție, în unele cazuri, pacienții sunt transportați de medici în containere sigilate. Iar personalul medical care intră în contact cu bolnavii aplică proceduri foarte stricte de dezinfectare.

Noul virus din China se extinde cu repeziciune în lume.  Cinci persoane care ar putea fi infectate sunt sub monitorizare în Scoția și o alta, în Irlanda de Nord. 13 cazuri au fost depistate până acum și în alte țări din Asia.

Simptome și transmitere

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care şi-au primit numele de la felul în care arată la microscop: sunt sferice, iar membranele lor sunt acoperite cu ţepi ce formează un fel de „coroană”.

Infecţiile cu coronavirus pot provoca maladii respiratorii – unele dintre ele pot fi severe şi chiar mortale, precum MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) şi SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), iar altele mult mai blânde, precum răcelile comune.

Coronavirusurile sunt transmise între animale şi între oameni şi pot evolua pentru a forma tulpini care nu au fost identificate în trecut la oameni.

Testele preliminare sugerează că noul tip de coronavirus din Wuhan ar fi putut să treacă la oameni provenind de la şerpi. Însă experţii medicali chinezi au sugerat şi alte animale ca sursă a virusului, precum bursucii şi şobolanii.

La fel ca alte tipuri de coronavirusuri, noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de o persoană infectată atunci când strănută sau tuşeşte. Se poate transmite şi prin contact cu suprafeţe contaminate, precum mânerele uşilor şi balustradele.

Coronavirusul are câteva simptome comune cu gripa și răceala: migrene, nas înfundat, tuse, dureri în gât și dureri musculare. La coronavirus apar complicații cum ar fi febră intensă, pneumonie, dificultate în respirație, septicemie și de aici se poate ajunge la deces. Principala măsură de prevenție este igiena, spălatul pe mâini cu apă și săpun și evitarea spațiilor aglomerate dacă nu este nevoie pentru a nu intra în contact cu alte persoane.

Specialiștii spun că deocamdată nu se poate face o estimare în privința mortalității acestui nou virus.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te