Unul dintre primarii participanți, Gabriel Pleșa, edilul USR din Alba Iulia, a susținut, într-o declarație pentru G4Media.ro, că la întâlnire s-a discutat despre colaborări economice, deși la începutul evenimentului ambasadorul a spus în alocuțiunea sa că situația ”nu e atât de tensionată pe cât e prezentată”.
În schimb, pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei, întâlnirea lui Valery Kuzmin cu „reprezentanți ai autorităților locale, antreprenori români și ruși” din 10 decembrie este descrisă astfel: „Ambasadorul Rusiei i-a chemat pe reprezentanții cercurilor de afaceri din România să trateze în mod critic acuzațiile mincinoase, puse în circulație de mass-media de trend majoritar, mainstream, la adresa Rusiei despre unele intenții imaginare de a submina fundamentele democrației occidentale, și să abordeze procesul de stabilire a cooperării comerciale de pe pozițiile unui calcul pragmatic clar.”
Întâlnirea a fost organizată „cu sprijinul” Romanian Investment Zoom Program.
Gabriel Pleșa, primarul din Alba Iulia, a declarat, pentru G4Media.ro, că „am primit o invitație acum cred că 10 zile. Eu am crezut inițial că este direct din partea ambasadei, abia apoi am văzut că am fost invitat de o doamnă Adriana, de la Romanian Investment Zoom Program, n.red.). Am fost vreo 30-40 de primari, viceprimari și din mediul rural, și din mediul urban. Am mers pentru că am avut mai multe întâlniri în București și am zis că merg și la acest eveniment economic. Altfel trimiteam pe cineva (…) Fiecare a făcut o prezentare a localității și a posibilităților din zonă. Am făcut-o și eu apropos de o o nouă zonă economică pe care o creăm acolo. Cam astea au fost discuțiile, nu altele”.
Edilul din Alba Iulia a mai spus că „în speech-ul domnului ambasador a făcut referire ceva de genul că nu este o situație atât de tensionată pe cât este prezentată, dar a trecut repede peste asta, am trecut la lucruri economice. Eu am confirmat că merg acum 7-8 zile, sunt un om de onoare și au zis foarte clar că e o întâlnire de teme economice. Dacă erau alte discuții categoric n-aș fi mers. Acum 10 zile când am primit această invitație situația nu era așa tensionată. Nu cred că ăsta e scopul, dar ce să spun, nu că n-ar fi posibil. Acolo am discutat de o eventuală colaborare economică, nu e nici rostul și nici nu s-a făcut referire la acest punct de vedere (la un eventual război, n.red.). Dacă ar fi spus că e altă întâlnire categoric n-aș fi participat”.
Reamintim că, în 9 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a participat la consultările cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi cu ceilalţi lideri ai statelor aliate care fac parte din Formatul Bucureşti (B9), context în care a subliniat necesitatea ca NATO să fie pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.
Citește și: Biden promite membrilor NATO din Europa centrală mai multe capacități militare | Newsweek Romania