La aniversarea a 30 de ani de la înființarea forțelor armate ale Ucrainei, pe 6 decembrie, președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat luni pe linia frontului cu separatiştii proruşi în Donbas, în estul ţării, pe fondul tensiunilor cu Rusia, acuzată de pregătirea unei invazii asupra Ucrainei.
Cu o cască militară și îmbrăcat într-o jachetă de protecție pentru a vizita tranșeele, liderul de la Kiev a anunțat livrarea de noi tancuri, vehicule blindate și nave pentru unitățile militare din prima linie, care sunt angajate în lupta împotriva forțelor ruse și a separatiștilor susținuți de Kremlin.
Citește și: Putin invocă „un genocid în estul Ucrainei”, semn că pregătește invazia
Ucraina nu are suficiente resurse militare să respingă un atac al Rusiei
Chiar dacă noile ajutoare militare ar putea aduce un plus în menținerea parității în războiul de uzură desfășurat de ani de zile la frontiera de Est a Ucrainei, nici ele, nici orice altceva de care dispune în prezent armata ucraineană nu ar fi suficient pentru a respinge o incursiune militară directă din partea Rusiei, despre care oficialii ucraineni și occidentali au avertizat în ultimele săptămâni.
Cu aproximativ 120.000 de soldați trimiși în prezent la granița de est, nord și sud a Ucrainei și mai multe trupe aflate pe drum, până și oficialii militari ucraineni responsabili de apărarea țării lor recunosc că, fără un aflux de resurse semnificative, forțele militare de la Kiev nu au șanse să facă față unei ofensive declanșate de Moscova.
Citește și: Un interlop care trăiește din pensia bunicii a amenințat timp de 4 minute un polițist într-un live
„Din păcate Ucraina trebuie să fie obiectivă în acest stadiu”, afirmă generalul Kirilo Budanov, directorul serviciului de informații al armatei ucrainene. Acesta adaugă că „nu există suficiente resurse militare pentru respingerea unui atac pe scară largă a Rusiei dacă el începe fără susținerea forțelor Occidentale pentru Ucraina”, scrie Digi24.
Scenariul de coșmar pentru soldații din Ucraina
Directorul serviciului de informații al armatei ucrainene le-a prezentat jurnaliștilor de la New York Times scenariul de coșmar al unei invazii rusești care ar începe cu atacuri aeriene și cu rachete care ar viza inițial depozitele de muniție și trupele din tranșee.
Acesta a subliniat că după un astfel de asalt, trupelele ucrainene ar deveni incapacitate într-un timp foarte scurt, iar conducerea forțelor armate și-ar pierde abilitatea de a coordona apărarea și aprovizionarea frontului.
După aceea, mai spune generalul Budanov, responsabilitatea continuării luptelor ar cădea apoi asupra comandanților din linia întâi. „Ei vor rezista cât timp vor avea gloanțe”, afirmă Budanov, adăugând că „vor folosi tot ce au la dispoziție dar credeți-mă că, fără rezerve, nu există vreo armată în lume care să poată rezista”.
Deși Rusia ar putea fi pregătită să lanseze o invazie încă din lunile ianuarie-februarie ale anului viitor, serviciile de informații din Ucraina și serviciile de informații occidentale din Occident susțin, deocamdată, că nu există niciun indiciu conform căruia președintele Vladimir Putin s-a hotărât asupra acțiunii militare.
La summitul video de marți pe care l-a avut cu președintele american Joe Biden, Vladimir Putin a respins îngrijorările privind masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina, transferând vina pentru ce se întâmplă la graniță asupra Statelor Unite și NATO, pe care liderul de la Kremlin le acuză că amenință securitatea Rusiei prin susținerea trupelor ucrainene cu arme și instruire.