Vot în Senat: Românii vor plăti ratele la casă ale magistraților. Au salariul mediu de 9.000 lei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.09.2022 - 12:56
Plen Senat / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, un proiect de lege prin care magistraților le vor fi plătite de la bugetul de stat, adică din banii tuturor românilor, ratele la casă. Salariul mediu net în sistemul judiciar e de aproape 9.000 de lei.

SHARE

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 77 de voturi „pentru”, 35 de voturi „împotrivă” și două abțineri, proiectul deputatului PNL Alexandru Muraru prin care suma acordată magistraților cu titlul de chirie să poată fi folosită și pentru achitarea unei rate sau a unei părți din rata plătită pentru achiziționarea unei locuințe. În favoarea inițiativei legislative s-au pronunțat senatorii PSD, PNL și UDMR. Ultimul cuvând îl va avea Camera Deputaților.

Un proiect similar a mai fost depus în anul 2019 de senatorul PNL Marcel Vela, dar a fost retras la scurt timp.

Citește și: EXCLUSIV Campania „iod pentru români”, un eșec de 29 milioane lei. Doar 1% din pastile, distribuite

Locuință de serviciu sau bani de la stat pentru locuință pentru magistrați

În baza OUG 27/2006, magistrații beneficiază fie de locuință de serviciu, fie de compensarea diferenței dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuință de serviciu și chiria plătită în baza unui contract de închiriere încheiat în condițiile legii.

Cu alte cuvinte, în acest moment, judecătorii și procurorii beneficiază fie de casă de la stat, fie de o sumă pentru plata chiriei. Senatorii care au votat proiectul deputatului PNL consideră însă că nu este de ajuns și că magistraților trebuie să le fie oferită și posibilitatea de a-și plăti rata la casă din banii românilor.

Citește și: VIDEO România, prima țară europeană cu sisteme de apărare anti-rachetă IRON DOME. Cu aprobarea SUA

În caz contrar, autorul proiectului și colegii săi de coaliție consideră că magistrații nu și-ar putea desfășura activitatea cu profesionalism și independență, după cum reiese din expunerea de motive a proiectului: „Independenta justiţiei presupune şi asigurarea tuturor condiţiilor necesare magistraţilor pentru ca aceştia să-şi poată desfăşura activitatea la cel mai ridicat grad de profesionalism şi independenţă. Acordarea unor facilităţi pentru magistraţi şi familiile acestora constituie una dintre formele de garantare a exercitării profesiei în mod independent şi la un nivel corespunzător aşteptărilor societăţii. (...) Având în vedere realităţile societăţii actuale, precum deficitul major de personal din unele instanţe şi parchete, la momentul actual este necesară instituirea unor prevederi legale care să asigure loializarea magistraţilor”.

Banii pentru rată vor fi dați celor care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării sau construirii uneu locuințe.

Citește și: Ești șofer de Uber? Din 2030, Uber va accepta doar mașini electrice. Dacia Spring nu se califică

Facilitatea, extinsă și la personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor și parchetelor

Față de forma inițială a proiectului de lege, în Comisia juridică au fost aduse amendamente prin care a fost extinsă gama beneficiarilor. Concret, de măsură va beneficia și personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea.

Suma primită de la stat nu are caracter salarial și nu se impozitează.

CES a avizat nefavorabil proiectul

Consiliul Economic și Social a avizat nefavorabil proiectul de lege din mai multe motive, printre care acela că induce o situație discriminatorie față de alte categorii socio-profesionale.

„Măsurile introduse prin intermediul inițiativei legislative sunt inadecvate și inoportune, nefiind susținute de niciun argument obiectiv în favoarea acestora”, a arătat CES.

Ultima majorare a salariilor magistraților, de circa 20%, acordată în februarie 2022

Ideea ca toți românii să plătească ratele la casă ale magistraților ridică cu atât mai multe semne de întrebare cu cât judecătorii și procurorii beneficiază de unele dintre cele mai mari salarii din România.

De altfel, un raport al Uniunii Europene din 2020 arăta că magistrații români au cele mai mari salarii din UE raportate la salariul mediu național (de aproape 8 ori mai mari, în timp ce în Germania sunt de aproape 2 ori mai mari).

La începutul anului 2022, salariul mediu net în sistemul judiciar era de 8.764 lei. Un consilier de probațiune avea aproape 5.000 de lei net, un grefier – circa 5.200 lei, un procuror/judecător – circa 13.000 lei.

Toate aceste salarii au ajuns și mai mari după ce, în februarie 2022, a fost majorat de la 465 de lei la 605 lei Valorea Sectorială de Referință (VSR), indicator în funcție de care sunt calculate atât salariile, cât și pensiile speciale ale magistraților.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, explica la acel moment că majorarea VSR a fost necesară pentru a evita procese.

„Ordinul de ministru prin care s-a majorat valoarea sectorială, efectul e că Ministerul Justiţiei va face economii de zeci de milioane de lei pentru că vom evita sute de procese pe salarizare”, declara Cătălin Predoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te