VIDEO Românii vor să își aleagă președintele. Nu vor republică parlamentară

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 17.11.2021 - 16:02
Românii vor să își aleagă președintele. Nu vor republică parlamentară. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ideea transformării României într-o republică parlamentară, în care președintele să fie ales doar de Parlament, nu e nouă, dar poporul deja s-a exprimat împotrivă, a explicat Cristian Diaconescu, președintele PMP, la Newsweek LIVE.

SHARE

PSD a lansat săptămâna trecută propunerea ca legea fundamentală a României să fie modificată, astfel încât România să devină o republică parlamentară, iar președintele să aibă un rol decorativ. Acesta nu ar mai fi ales prin vot direct, de popor, ca în prezent, ci prin votul senatorilor și deputaților. De asemenea, ar avea puteri limitate. 

Principalele instituții de conducere a statului ar deveni Parlamentul și Guvernul. 

PReședintele PMP, Cristian Diaconescu, afirmă că soluția politică prezentată de PSD nu este privită cu ochi buni de către români. Ideea modificării Constituției, astfel încât președintele țării să fie ales doar de parlamentari a mai fost testată. 

„Un președinte ales de Parlament, o instituție care are încredere de 10-11%, ce credibilitate ar avea? Cei mai maturi din partide știu bine că s-a mai măsurat treaba asta pe piață, iar poporul a răspuns că vrea să își aleagă el președintele. 

Ideea nu e nouă. În plus, acum e doar aruncată pe piață ca să acopere alte probleme de dialog politic. Nu se discută serios. 

Dar poporul a zis deja că vrea să îl aleagă pe președinte”, a explicat Cristian Diaconescu. 

Citește și: EXCLUSIV Cristian Diaconescu: PMP susține introducerea monarhiei constituționale în România

Liderul PMP a menționat, la Newsweek LIVE, că nu se poate schimba rolul unei instituții a statului în funcție de persoana care o conduce sau de cât de populară sau nu este. 

„Ce se întâmplă în timpul mandatelor președintelui, e altă treabă. Dar nu poate fi credibil un parlament fără o autoritate de echilbru de-asupra. 

E foarte greu să compari o instituție cu calitatea unei persoane. O instituție nu devine bună sau rea în funcție de cine o conduce”, a menționat Cristian Diaconescu, președintele PMP, la Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.