PSD a lansat săptămâna trecută propunerea ca legea fundamentală a României să fie modificată, astfel încât România să devină o republică parlamentară, iar președintele să aibă un rol decorativ. Acesta nu ar mai fi ales prin vot direct, de popor, ca în prezent, ci prin votul senatorilor și deputaților. De asemenea, ar avea puteri limitate.
Principalele instituții de conducere a statului ar deveni Parlamentul și Guvernul.
PReședintele PMP, Cristian Diaconescu, afirmă că soluția politică prezentată de PSD nu este privită cu ochi buni de către români. Ideea modificării Constituției, astfel încât președintele țării să fie ales doar de parlamentari a mai fost testată.
„Un președinte ales de Parlament, o instituție care are încredere de 10-11%, ce credibilitate ar avea? Cei mai maturi din partide știu bine că s-a mai măsurat treaba asta pe piață, iar poporul a răspuns că vrea să își aleagă el președintele.
Ideea nu e nouă. În plus, acum e doar aruncată pe piață ca să acopere alte probleme de dialog politic. Nu se discută serios.
Dar poporul a zis deja că vrea să îl aleagă pe președinte”, a explicat Cristian Diaconescu.
Liderul PMP a menționat, la Newsweek LIVE, că nu se poate schimba rolul unei instituții a statului în funcție de persoana care o conduce sau de cât de populară sau nu este.
„Ce se întâmplă în timpul mandatelor președintelui, e altă treabă. Dar nu poate fi credibil un parlament fără o autoritate de echilbru de-asupra.
E foarte greu să compari o instituție cu calitatea unei persoane. O instituție nu devine bună sau rea în funcție de cine o conduce”, a menționat Cristian Diaconescu, președintele PMP, la Newsweek LIVE.