VIDEO Parlamentul votează în premieră online încuviinţarea Stării de Urgenţă în România

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.03.2020 - 12:20

Parlamentul s-a întrunit la ora 12,00, în şedinţă comună online, pentru a vota solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind încuviinţarea Stării de Urgenţă pe teritoriul României, instituită prin Decretul nr.195/2020.

SHARE

Votul deputaţilor şi senatorilor se va exercita printr-o aplicaţie informatică realizată intern de către departamentele de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Accesul la pagina web respectivă a fost securizat prin user şi parolă, care au fost comunicate fiecărui parlamentar prin SMS. Fiecare parlamentar îşi va putea exprima opţiunea de vot prin acţionarea unuia dintre butoanele: "DA", "NU", "AB" (abţinere) şi "NU VOTEZ". În cazul în care parlamentarul nu va apăsa niciunul dintre butoanele enumerate anterior, el va fi considerat absent de la votul respectiv. Rezultatul votului va fi afişat imediat pe ecranul dispozitivului electronic de pe care este urmărit streaming-ul.

Marţi, Comisiile parlamentare de apărare, juridice şi sănătate au dat rapoarte comune de încuviinţare a decretului preşedintelui României. Şi Comisiile parlamentare pentru buget şi pentru drepturile omului ale celor două Camere ale Parlamentului au dat, la rândul lor, avize comune favorabile.

Parlamentarii din comisiile de specialitate au făcut mai multe propuneri şi observaţii care au fost transmise Guvernului şi şefului statului.

Amendamente propuse de comisiile parlamentare reunite 

Comisiile juridice reunite au propus încuviinţarea decretului emis de preşedinte. Comisiile de apărare au făcut o propunere similară, dar cu amendamente printre care interzicerea adunărilor publice de orice fel, interzicerea portului de armă de orice fel în spaţiul public, cu excepţia forţelor de ordine prevăzute în decret.

Alte amendamente vizează modul de organizare a sistemului de lucru din spitale, decontarea serviciilor medicale şi posibilitatea decontării consultaţiei telefonice sau online în cazul medicilor de4 familie, cu argumentul că acest serviciu care va permite triajul, analiza simptomatologiei, eliberarea de retete electronice si de concedii medicale online.

Alte amendamente prevăd că Universitatile de Medicină si Farmacie pot acorda servicii medicale de diagnostic si tratament, in aceleasi condiţii ca si furnizorii de servicii medicale decontate de FNUASS. De asemenea, Universităţile pot achizitoina, prin achizitţe directa, materiale, echipamente si servicii necesare activităţilor de suport educational, pentru servicii de educatie online.”

O altă modificare propusă în Comisiile reunite de apărare este aceea conform căreia: ”Pe perioada stării de urgenţă este interzisă achiziţionarea în scopul revânzării de materiale sanitare sau de produse alimentare de bază, dacă diferenţa de preţ stabilită cu ocazia revânzării depăşeşte dublul preţului existent la data de 1 ianuarie 2020 pentru materialul sanitar/produsul alimentar de bază supus revânzării. Fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 20.000 de lei şi confiscarea stocului de materiale/produse supus revânzării. Contravenţia se constată de către Poliţie, Jandarmerie, organele administraţiei publice locale Introducerea acestui nou articol este necesară pentru a descuraja specula cu materiale sanitare sau cu produse alimentare de bază pe perioada în care este instituită starea de urgenţă investite cu atribuţii de control comercial, autorităţile publice centrale cu atribuţii de protecţie a drepturilor consumatorului”.

Comisiile reunite de sănătate au avut şi ele mai multe amendamente referitoare la eliberarea reţetelor, achiziţii, consultaţi, proceduri aplicate în spitale.

Propuneri vizând conținutul hotărârii Parlamentului de încuviințare a Stării de Urgență

Vicepreşedintele Senatului Titus Corlăţean a propus ca şi dreptul de exprimare şi dreptul la informaţie să fie incluse perintre cele restrânse pe durata stării de urgenţă.

De asemenea, hotărârea Parlamentului pentru încuviinţarea stării de urgenţă ar urma să conţină şi solicitarea ca în termen de 60 de zile de la încheierea stării de urgenţă, Guvernul să prezinte un raport cu acţiunile întreprinse pentru limitarea exerciţiului liber al unor drepturi şi libertăţi fundamentale, cu justificarea măsurilor luate, precum şi referitor la măsurile socio-economice dispuse.

Curtea de conturi va controla modul de gestionare a resurselor publice de către de Guvern şi va prezenta un raport Parlamentului, iar Avocatul Poporului va acţiona pe toată durata stării de urgenţă, iar la final va prezenta un raport Parlamentului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te