VIDEO Ciucă: „Implicarea NATO în asigurarea rezilienţei a crescut după amenințările Rusiei”

DE Daniel Toșa | 15.11.2022 - 11:01
VIDEO Ciucă: „Implicarea NATO în asigurarea rezilienţei a crescut după amenințările Rusiei” - FOTO: Facebook/Nicolae Ciuca
VIDEO Ciucă: „Implicarea NATO în asigurarea rezilienţei a crescut după amenințările Rusiei” - FOTO: Facebook/Nicolae Ciuca

NATO a răspuns prompt şi adecvat, printr-o abordare pe mai multe niveluri, urmărind consolidarea propriei rezilienţe după ce amenințările repetate ale Rusiei au crescut, a declarat premierul Nicolae Ciucă la „Euro-Atlantic Resilience Forum - Black Sea Perspectives”.

SHARE

„Rezilienţa este unul dintre cele mai versatile şi complexe concepte cu care se confruntă NATO.

Într-o perioadă în care mediul nostru de securitate a devenit din ce în ce mai complex şi mai ameninţător, cu o dinamică îngrijorătoare în ceea ce priveşte evoluţia şi natura ameninţărilor, creşterea rezilienţei noastre pentru a ne pregăti mai bine capacitatea de a rezista şi de a răspunde este un element central în activitatea Alianţei.

Fundamentele acestui principiu al rezilienţei sunt consacrate în art. 1 alin. 3 din Tratatul de la Washington, care stipulează că:

Citește și: VIDEO Fost ambasador SUA: Nu înțeleg de ce România nu redeschide mine și nu exploatează metale rare

"Pentru a realiza mai eficient obiectivele prezentului tratat, părţile, separat şi în comun, prin intermediul unui autoajutor continuu şi eficient şi al ajutorului reciproc, îşi vor menţine şi dezvolta capacitatea individuală şi colectivă de a rezista unui atac armat.", a spus premierul în discurs. 

Nicolae Ciucă spune că este vital eforturile noastre împreuna cu Aliații NATO să continue pentru a putea proteja populația și valorile comune ale lumii libere. El a subliniat că acest concept a căpătat mai multă vizibilitate şi tracţiune în cadrul NATO şi a evoluat de la energie şi schimbări climatice la gestionarea crizelor şi răspunsul la ameninţările hibride.

Citește și: Putin anunță că nu vrea pace. Lavrov, aflat în Bali, la summit-ul G20, era să facă infarct

Reziliența națională - principiul cheie

„Principiul-cheie este că rezilienţa naţională şi colectivă reprezintă o bază esenţială pentru o descurajare şi o apărare credibile şi pentru îndeplinirea eficientă a sarcinilor principale ale Alianţei. Considerăm că aceasta este vitală în eforturile de a proteja societăţile, populaţiile şi valorile comune ale aliaţilor”, a afirmat Ciucă. 

„Pe măsură ce nivelul de ameninţare la adresa securităţii noastre a crescut, implicarea NATO în asigurarea rezilienţei a crescut. În ultimii ani, Rusia şi-a sporit asertivitatea, retorica distructivă şi ameninţările hibride, cu scopul de a schimba frontierele şi de a reconfigura arhitectura de securitate în funcţie de propriile interese.

Anexarea ilegală a Crimeei, în 2014, a fost o dovadă clară a acestui comportament conflictual. Anul acesta am asistat la o evoluţie negativă dramatică a acestei tendinţe. La 24 februarie, Rusia a decis să atace un stat paşnic şi independent, readucând, pentru prima dată după mulţi ani, războiul pe continentul european.

Rusia, cea mai gravă și directă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice

Astăzi, Rusia este, fără îndoială, cea mai gravă şi directă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice şi, având în vedere evoluţiile actuale, va rămâne astfel pe termen lung”, a afirmat şeful Executivului. 

Potrivit acestuia, „confruntată cu această ameninţare fără precedent, NATO a răspuns prompt şi adecvat, printr-o abordare pe mai multe niveluri, urmărind consolidarea propriei rezilienţe.

Organizaţia noastră a făcut acest lucru prin consolidarea posturii de descurajare şi de apărare a Alianţei, prin acordarea de asistenţă partenerilor în consolidarea propriei rezilienţe, precum şi prin furnizarea unui răspuns cu spectru complet la toate ameninţările şi provocările viitoare, inclusiv cele cibernetice, hibride, energetice, CBRN, de dezinformare”.

„Această natură complexă şi multifaţetată a rezilienţei şi angajamentul ferm al Alianţei de a continua să avanseze în această direcţie au fost reconfirmate cu fermitate la Summitul de la Madrid din iunie 2022.

Cu această ocazie, liderii aliaţi au subliniat că rezilienţa este o responsabilitate naţională şi un angajament colectiv. În acest fel, activitatea de consolidare a rezilienţei va continua, inclusiv prin intermediul unor obiective şi planuri de punere în aplicare elaborate la nivel naţional, ghidate de obiectivele elaborate de aliaţi împreună.

Pentru perioada următoare, NATO va continua să îşi accelereze adaptarea în toate domeniile, sporindu-ne rezilienţa la ameninţările cibernetice şi hibride şi consolidând interoperabilitatea, pe baza cooperării civilo-militare.

Rezilienţa a devenit una dintre priorităţile atât ale organizaţiilor internaţionale, cât şi ale guvernelor naţionale. Provocările emergente ale lumii moderne înseamnă că rezilienţa trebuie să fie diversificată şi consolidată”, a mai declarat premierul, potrivit News.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te