USR PLUS ridică tonul: Dacă premierul vrea surprize, Roşia Montană ar putea fi calea

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.07.2021 - 23:51
USR PLUS ridică tonul: Dacă premierul vrea surprize, Roşia Montană ar putea fi calea. / Foto: rri.ro
USR PLUS ridică tonul: Dacă premierul vrea surprize, Roşia Montană ar putea fi calea. / Foto: rri.ro

Deputatul USR PLUS Tudor Benga afirmă că ideea retragerii dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană este "inacceptabilă şi nenegociabilă".

SHARE

Iar vicepremierul Dan Barna a declarat că USR PLUS respinge orice iniţiativă în acestă direcție.

"Nu ştiu exact cine şi ce îl sfătuieşte pe premierul Cîţu pe subiectul Roşia Montană, dar dacă ţine cu tot dinadinsul să îşi torpileze de unul singur susţinerea parlamentară atunci s-ar putea să-şi fi găsit subiectul. Nu avem ce discuta pe subiectul ăsta, ideea retragerii dosarului Roşia Montană e inacceptabilă şi nenegociabilă. Iar dacă premierul vrea să aibă o surpriză la următoarea moţiune de cenzură atunci jucatul cu focul pe lângă tema Roşia Montană s-ar putea să fie calea", a scris deputatul USR PLUS, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Cîţu, despre aurul de la Roşia Montană: Găsim o soluţie, păstrăm situl UNESCO și poate și exploatăm

El evidenţiază importanţa simbolică a Roşiei Montane pentru progresul civic şi politic al societăţii româneşti din ultimii 15 ani. Potrivit acestuia, Roşia Montană şi Colectiv reprezintă "doi stâlpi de rezistenţă a tot ceea ce a însemnat revenirea la viaţă" a culturii civice şi societăţii participative în România.

"Sigur, mii de oameni au dus mii de lupte mai mari sau mai mici, însă nimic nu a galvanizat societatea participativă precum Roşia Montană şi Colectiv. Şi USL 2012 şi PSDragnea 2017 ar fi putut încăleca îngrozitor România şi să ne ducă într-un abis similar Ungariei lui Orban sau Turciei lui Erdogan dacă nu ar fi existat mişcările civice născute din Roşia Montană şi Colectiv. România europeană, atâta câtă e ea, nu-s deloc sigur că ar fi rămas în picioare fără unda socială pe care au creat-o cele două mişcări. Şi fix ăsta e motivul pentru care pur şi simplu nu avem ce discuta sau negocia despre Roşia Montană", adăugă Benga.

Citește și: Benny Steinmetz, Investitor la Roșia Montană, judecat în Geneva pentru o licență de exploatare

Deputatul susţine că nu va ezita să dea un vot de blam oricărui guvern care "mişcă şi un milimetru înapoi în răul făcut deja" în cazurile Roşia Montană şi Colectiv.

"Ştiu foarte bine, mai ales ca parlamentar ales fix pe valul societal creat de aceste două mişcări, că din păcate încă n-am putut să facem dreptate nici uneia dintre cauze. Dar ştiu la fel de clar că, dacă e vreun subiect pentru care voi da un vot de blam fără să clipesc oricărui guvern care mişcă şi un milimetru înapoi în răul făcut deja, atunci este unul din astea două. Pentru noi, ăştia prea tineri să fi trăit Revoluţia sau Mineriada pe pielea proprie ca adulţi, astea sunt cele două momente de căpătâi la care ne raportăm. N-am reuşit din păcate noi ca stat să facem dreptate pentru nici unul din momentele de cumpănă ale României din ultimii 30 de ani. Dar tocmai de asta minimul pe care îl avem încă la dispoziţie este reacţia fără echivoc la orice insultă suplimentară adusă lor", a conchis Tudor Benga.

Citește și: Roșia Montană poate lăsa statul fără patru miliarde de euro

Barna: USR PLUS respinge orice iniţiativă de retragere a dosarului privind Roşia Montană de la UNESCO

"Este o discuţie Roşia Montană. A fost în Guvern prezentat un memorandum dinspre Ministerul Finanţelor. Poziţia USR PLUS este una foarte clară: respingem orice iniţiativă, din orice direcţie ar veni, de retragere a dosarului de listare a Roşia Montană la UNESCO, pentru că listarea Roşia Montană la UNSECO nu are ca afect niciun fel de blocare a statului român pentru eventuale proiecte viitoare în momentul în care tehnologia s-ar îmbunătăţi sau ar deveni una funcţională pentru mediu.

Deci listarea la UNESCO nu ne împiedică pe noi ca stat român să avem în continuare un control pe legislaţia zonei respective, pentru că UNESCO nu blochează nimic, UNESCO doar asigură o protecţie şi un prestigiu unei zone unice în lume", a spus Barna, la Palatul Parlamentului, după şedinţa coaliţiei de guvernare. 

Guvern: Premierul nu a întreprins vreun demers oficial de retragere a dosarului de înscriere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

Premierul Florin Cîţu nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană şi nici nu a înaintat vreo propunere cu privire la acest subiect, precizează, miercuri, biroul de presă al Guvernului.

Sursa citată afirmă că declaraţiile atribuite premierului referitor la această temă sunt false, subiectul fiind discutat "strict la nivelul coaliţiei".

"Premierul Florin Cîţu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect şi nici nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană. Prin urmare, declaraţiile care i-au fost atribuite premierului cu privire la o decizie în legătură cu retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană sunt false.

Menţionăm că tema a fost discutată strict la nivelul coaliţiei. În acest context, Guvernul României face apel la respectarea acurateţei informaţiilor", menţionează biroul de presă al Executivului.

Precizările, adaugă aceeaşi sursă, vin în contextul informaţiilor "lansate în spaţiul public de Greenpeace" referitor la o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană şi la implicarea premierului în acest demers.

O statuie vivantă îmbrăcată în haine aurii şi reprezentându-l pe prim-ministrul Florin Cîţu a fost dezvelită miercuri, în Piaţa Victoriei, în cadrul unei acţiuni organizate de către Greenpeace România, în contextul în care coaliţia guvernamentală discută despre modul în care va fi gestionat dosarul de înscriere a sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Cristian Neagoe, activist Greenpeace România a susţinut cu această ocazie că ezitările Guvernului Cîţu "care acum se bâlbăie dacă să retragă sau nu dosarul de la Roşia Montană" nu fac decât "să alimenteze" procesul pe care Gabriel Resources l-a intentat României la Washington.

"Vorbim de 4,4 miliarde de euro, care ar putea fi pierdute, sub acelaşi pretext pe care l-a folosit guvernul Dăncilă în 2018 pentru suspendarea aceluiaşi dosar la UNESCO, anume că intrarea Roşiei Montane în patrimoniul mondial ar putea să însemne pierderea procesului de către România. Acesta este un argument fals, (...) chiar o minciună, pentru că Roşia Montană este un sit istoric, protejat de legea română încă din 1992, iar UNESCO vine cu o protecţie juridică în plus, cu bani pentru restaurare, cu plasarea Roşiei Montane pe toate hărţile de turism ale lumii (...)", a declarat Neagoe. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te