USR estimează că măsurile cerute de PSD pentru a intra la guvernare ar depăşi 30 de miliarde de lei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.11.2021 - 18:56
USR estimează că măsurile cerute de PSD pentru a intra la guvernare ar depăşi 30 de miliarde de lei. / Foto: rfi.ro

Cristian Ghinea, vicepreşedinte USR şi fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, estimează că implementarea măsurilor susţinute de Partidul Social Democrat, în eventualitatea intrării la guvernare, ar depăşi 30 de miliarde de lei.

SHARE

El atrage atenţia asupra faptului că România nu trebuie să depăşească în acest an un deficit bugetar de 8% din PIB, iar anul viitor de 6,2% din PIB.

Într-o postare pe Facebook, Ghinea îi îndeamnă pe liberali să lase Ministerul de Finanţe social-democraţilor, deoarece vrea să vadă cum fac aceştia bugetul pentru 2022.

Citește și: VIDEO Nunta anului, în Iași: tanti Sofica, 76 de ani, i-a spus „Da” lui Miluță, burlacul satului

"PNL nu discută cu un partid responsabil fiscal ca USR, dar se milogeşte la PSD-30-miliarde-dintr-un-foc. Evident, şi PNL şi PSD fantazează la alte 50 miliarde lei din PNDL, bani care nu există şi nu vor avea de unde să bugeteze. În acest timp subminează posibilitatea de a trage banii din PNRR - care există, sunt reali, trebuie doar să nu ne împuşcăm în picior. (...) PNL, doar o singură chestie te rog: dacă pupaţi Piaţa Endependenţei astăzi, măcar lasă Ministerul de Finanţe la PSD. Vreau să văd cum face PSD un buget pentru 2022. Te rog", scrie Ghinea pe pagina sa de socializare.

Lipsa unei formule predictibile pentru creşterea pensiilor riscă "să arunce în aer" PNRR

Potrivit fostului europarlamentar, creşterea pensiilor ar presupune 24,3 miliarde lei, iar a alocaţiilor 3 miliarde lei. El arată că lipsa unei formule predictibile pentru creşterea pensiilor riscă "să arunce în aer" PNRR.

Citește și: Nicușor Dan ar vrea peste 7 miliarde de lei pentru infrastructură prin Programul „Anghel Saligny”

"După ce, săptămâna trecută, PSD cerea imperativ aplicarea legii, astăzi au dat-o la întors. O creştere de pensii de 11%. De ce 11% şi nu 10,5 sau 11,5? Mister. Cineva de la PSD s-a apucat de croşetat bugetul şi le-a dat cu virgulă. Asta rezolvă problema cu PNRR? Evident că nu. Că aplică legea Olguţa integral sau că vin cu o cifră din burtă mai mică e fix invers faţă de ceea ce trebuie pentru PNRR: o formulă predictibilă, bazată pe factori statistici, aplicată automat în fiecare an", arată Ghinea.

Legea de plafonare a preţului la energie, "o bombă bugetară"

În opinia vicepreşedintelui USR, legea de plafonare a preţului la energie reprezintă "o bombă bugetară", deoarece "impune un mecanism prin care statul promite că dă nişte bani firmelor din energie, pe diferenţa de preţ". Cristian Ghinea precizează că plafonarea preţului "sună bine ca PR", dar presupune mutarea tuturor costurilor pe buget. El estimează că măsura va avea un impact bugetar de "minim" 3 miliarde de lei.

"Aici e şi o sursă mare de corupţie: să aprobe politicienii dosar cu dosar de returnat banii către companii. Oamenii care nu au fost capabili să împartă granturile mici pentru firme pe urgenţă de pandemie fără să încerce să le fraudeze (i-a oprit Năsui), vor avea de decis din pix miliarde de lei compensaţii către companiile din energie. Să vă ţineţi anul viitor", scrie el.

Ghinea adaugă însă că totalul de 30 de miliarde de lei ar reprezenta "doar lista scurtă a PSD" şi că la această sumă s-ar putea adăuga şi impactul altor măsuri susţinute de social-democraţi, "fel de fel de propoziţii generale care cert costă, dar nimeni nu ştie cât". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te