Un proiect din 2017 privind alăptarea în spațiul public, cu amenzi, încă în dezbatere și azi

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 10.05.2021 - 14:46
Un proiect din 2017 privind alăptarea în spațiul public, cu amenzi, încă în dezbatere și azi. Foto Pexels.com

Un proiect de lege inițiat de fostul deputat PNL Ovidiu Raețchi în 2017, privind alăptarea în spațiul public, se află în dezbatere și azi, la Camera Deputaților, deși a fost adoptat de Senat încă din 2018. Legea prevede și amenzi.

SHARE

Fostul deputat Ovidiu Raețchi a precizat că a propus o lege care să reglementeze alăptatul în spațiul public pentru că  a constat că există cazuri în care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurante ori li s-a refuzat acordarea unor servicii în spații publice pentru că își alăptau copilul. 

„Deși un astfel de comportament este în mod evident discriminatoriu, iar legea permite alăptarea în  spații publice, cadrul legislativ actual nu sancționează aceste reacții discriminatorii și nu le protejează pe mamele care-și alăptează copiii”, menționa deputatul. 

Prin urmare, Ovidiu Raețchi a propus mai multe amenzi pentru „evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spațiu și care alăptează un copil de până la 24 de luni; interzicerea în orice mod a alăptării în spațiile publice a unui copil de până la 24 de luni; refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni”. 

Amenzile nu sunt, totuși, foarte mari. Dacă faptele sunt săvârșite de o persoană fizică, amenda e de la 100 la 500 de lei, iar dacă este comisă de o persoană juridică, de la 1.000 la 2.000 de lei. 

Citește și: Dana Săvuică: Am divorțat după ce am fost înșelată. Becali și Botezatu mi-au făcut avansuri

Prea puține 24 de luni.  Guvernul nu susține proiectul

Proiectul de lege a fost criticat de către Asociația „Salvați Copiii”. 

Citește și: STUDIU Aproximativ 20% dintre proprietarii de autovehicule electrificate se întorc la mașini termice

„Proiectul de lege, în forma actuală, impune arbitrar o limită de vârstă a copilului protejat împreună cu mama sa împotriva discriminării. Cu toate că, în Expunerea de motive a inițiativei legislative, se invocă caracterul discriminatoriu al comportamentelor care se opun ori îngrădesc alăptarea copiilor în spații publice, reglementările propuse vor avea ca efect, în final, instaurarea unui regim de protecție exclusiv pentru mamele care au la sân copii mai mici de 2 ani.

Articolul 2 al proiectului de lege face referire, în mod repetat și suspect de precis, la vârsta copilului alăptat, ”copil alăptat de până la 24 de luni”, lăsând de înțeles că inițiatorii scot din sfera de protecție situațiile când copiii depășesc această vârstă”, susține organizația. 

Salvați copiii invocă faptul că recomandarea OMS pentru continuarea alăptării nu se oprește la vârsta de 2 ani a copilului. 

Amendamentul a fost însușit și de Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților, care a propus eliminarea limitei de vârstă de 24 de luni. 

În schimb, Comisia Juridică a avizat negativ proiectul de lege, 

Anul trecut, nici Guvernul, potrivit punctului de vedere transmis în ianuarie 2020, nu a susținut adoptarea iniţiativei
legislative.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te