De la 1 iunie 2020, fostul premier Viorica Dăncilă este unul din consultanții din Departamentul Energie Verde, unul din cele cinci departamente care formează Comitetul de trecere la Euro.
Citește și: GRAFICE România, peste media UE la vaccinarea cu două doze, dar codașă la imunizarea cu una singură
Premierul Dăncilă este la bază inginer, specialist în exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi. Surse academice au explicat pentru Newsweek România că, deși Institutul de Petrol și Gaze din Ploiești este o instituție respectabilă, specializarea premierului nu era căutată de studenți, care o puneau în coada listei cu opțiuni.
Un master la distanță făcut în timp ce era consilier PSD o recomandă pe Dăncilă să lucreze la BNR
Viorica Dăncilă nu a obținut nicio diplomă la o universitate din Occident sau la un institut educațional din afara țării. Ea nu a urmat niciun curs sau vreo specializare în străinătate.
Citește și: EXCLUSIV Toate documentele CNSAS despre turnătoriile lui Isărescu „Manole” la Securitate
Singura ei legătură educațională cu trecerea României la euro, de care se va ocupa la BNR, este un master.
Pe care l-a făcut la distanță, în timp ce era lansată în politică și la vârsta de 41 ani.
Ex-premierul, master la „distanță” dar cu frecvență
Dăncilă pretinde că a făcut un master la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Facultatea de Administrație Publică București, unde s-ar fi specializat în „Spațiul public european“.
Modul în care premierul a aprofundat disciplinele acestui master și chiar participarea la cursuri ridică semne de întrebare.
Premierul a urmat acest curs între 2004 și 2006 la București. În această perioadă, avea două slujbe cu normă întreagă la peste 100 de kilometri de Capitală.
Era concomitent consilier local PSD Videle și angajat al OMV Petrom Videle. Dăncilă era prinsă și la partid, unde deținea funcția de președinte al PSD, Videle.
Din investigațiile Newsweek România reiese că masterul urmat de Dăncilă s-a ținut doar „la zi“. Reprezentanții Facultății de Administrație Publică a SNSPA ne-au comunicat telefonic că modulul de master „Spațiul Public European“ nu are locuri decât „cu frecvență“.
Citește și: Partidul Studiilor la Distanță. Controversatele diplome ale miniștrilor și baronilor PSD
Aspect menționat și în „planul de învățământ“ al masterului. Orice persoană înscrisă la masterul „Spațiu public european“ trebuie să urmeze, săptămânal, 6 ore de curs și 5 ore de seminar.
Premierul nu a dorit să explice cum a ajuns la cursurile din București, între două slujbe cu normă întregă la Videle. Nici SNSPA nu a venit cu un punct de vedere oficial.
Cum a explicat BNR angajarea Vioricăi Dăncilă
BNR este preocupată de înaintarea României către zona Euro. În această privință, BNR face eforturi de 12 ani, când am înfințat Comitetul de trecere la Euro. Acum am intrat într-o fază nouă. Va fi nevoie de contacte directe și permanente cu Parlamentul European, cu Comisia Europeană și cu cabinete din zona euro. Pentru aceste întâlniri BNR a organizat 5 departamente care se vor ocupa pregătirea pentru intrarea în zona Euro. Aceste departamente vor fi Departamentul Euro (coordonator), Departamentul Economiei Reale, Departamentul Bănci Centrale, Departamentul Monede Digitale și Departamentul Economie Verde. Pentru toate aceste departamente se fac angajări. Doamnei Dăncilă i-a fost semnat vineri contractul.
Dânsa nu e consiliera Guvernatorului ci este consultant în Departamentul Economie Verde. Pentru că finanțările pentru economia verde vor forma o categorie specială în bătălia în intrarea în zona Euro. D-na Dăncilă a fost parlamentar, are blazon de fost premier, a avut relații speciale cu ecologiștii din Parlamentul European. Mai spun ceva: va fi angajat și Ioan Mircea Pașcu, fostul vicepreședinte al Parlamentului European, consultant pentru viitorul Departament de Geopolitică”, a spuis consilierul BNR Adrian Vasilescu pentru hotnews.ro