Președintele SUA, Donald Trump, a transmis vineri o scrisoare oficială către Ursula von der Leyen, publicată ulterior pe Truth Social, în care anunță că, începând cu 1 august 2025, toate exporturile din Uniunea Europeană vor fi taxate suplimentar cu 30%. , scrie Politico.eu.
UE amenință SUA cu represalii după tarifele de 30% impuse de Trump pentru produsele europene
Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen cer o reacție fermă din partea UE, avertizând asupra consecințelor grave asupra economiilor de pe ambele maluri ale Atlanticului.
Decizia vine pe fondul eșuării negocierilor comerciale dintre Washington și Bruxelles. Mai mult, liderul american avertizează că, dacă UE va răspunde cu contramăsuri, el va adăuga noi procente la aceste tarife.
„Dacă, din orice motiv, veți decide să majorați tarifele și să luați măsuri de retorsiune, atunci, indiferent de procentul cu care veți decide să le majorați, acesta va fi adăugat la cele 30% pe care le percepem noi”, a transmis Trump în mesajul său.
Ursula von der Leyen - Foto: Profimedia images
Citește și: Donald Trump anunţă tarife de 30%, pentru Uniunea Europeană, de la 1 august
Răspunsul Uniunii Europene a venit rapid. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „UE este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a proteja interesele sale”. Ea a adăugat că impunerea unor astfel de tarife „ar perturba lanțurile de aprovizionare transatlantice esențiale, în detrimentul întreprinderilor, consumatorilor și pacienților de pe ambele maluri ale Atlanticului”.
De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a reacționat prompt la declarația lui Donald Trump privind introducerea unor tarife vamale de 30% pentru produsele provenite din Uniunea Europeană. Liderul de la Élysée a publicat sâmbătă un mesaj pe platforma X, în care a exprimat „dezaprobarea foarte puternică” față de intenția Casei Albe și a cerut Bruxelles-ului să fie pregătit pentru „contramăsuri credibile”.
Citeşte şi: Efectul de bumerang al tarifelor de 50% impuse de Trump, Braziliei. Piața cafelei explodează în SUA
„Franța sprijină pe deplin Comisia Europeană în negocierile care se vor intensifica, pentru a ajunge la un acord reciproc acceptabil până la 1 august, astfel încât acesta să reflecte respectul pe care și-l datorează partenerii comerciali precum Uniunea Europeană și Statele Unite, interesele comune și lanțurile valorice integrate”, a declarat Macron, citat de Le Figaro.
Președintele francez a mai afirmat că „mai mult ca oricând, este de datoria Comisiei să reafirme hotărârea Uniunii de a apăra cu fermitate interesele europene” și a îndemnat executivul european să „accelereze pregătirea unor contramăsuri” dacă până la 1 august nu se ajunge la un compromis cu Washingtonul.
Stare de alertă la Bruxelles
Bruxelles-ul a intrat imediat în stare de alertă. Personalul Comisiei Europene a fost convocat de urgență, iar ambasadorii statelor membre se vor reuni duminică la ora 15:30 pentru discuții, urmând ca luni să aibă loc o întâlnire a miniștrilor comerțului din UE, la Bruxelles.
În ciuda tensiunilor, unele capitale europene, precum Roma și Dublin, susțin că mai există timp pentru o soluție negociată.
„Este esențial să rămânem concentrați pe negocieri, evitând polarizarea care ar face mai dificilă ajungerea la un acord”, a transmis guvernul italian condus de Giorgia Meloni.
Irlanda, unul dintre principalii exportatori de produse farmaceutice către SUA, se declară vulnerabilă la o escaladare a conflictului comercial. Premierul Micheál Martin și-a exprimat „sprijinul deplin” pentru von der Leyen și echipa de negociatori europeni, subliniind că preferă „o soluție negociată care să evite escaladarea”.
Diplomații europeni consideră că anunțul lui Trump lasă, totuși, o fereastră de oportunitate.
„Dacă ar fi fost cu adevărat un decret, tarifele ar fi intrat în vigoare mâine. Avem trei săptămâni pentru a încheia un acord”, a declarat un oficial european pentru Politico.
UE pregătește tarife pentru bunuri americane de zeci de miliarde de dolari
Între timp, Bruxelles-ul pregătește un prim val de contramăsuri comerciale care vizează produse americane în valoare de 21,5 miliarde de euro, programat să intre în vigoare marți, la ora 00:01. Blocul ia în calcul și un al doilea set de tarife de retorsiune, pentru bunuri din SUA în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro.
În declarația sa oficială, Ursula von der Leyen a respins categoric acuzațiile lui Trump potrivit cărora SUA ar fi tratate incorect de UE: „Puține economii din lume se pot compara cu nivelul de deschidere și respectare a practicilor comerciale echitabile al Uniunii Europene”.