Supraimpozitarea salariilor a fost aplicată de Năstase, cerută de Ponta și încercată de Dragnea

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.04.2023 - 12:15
Dragnea și Ponta - Foto: Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin
Dragnea și Ponta - Foto: Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Marcel Ciolacu și PSD susțin o eventuală supraimpozitare a salariilor care sunt mai mari ca cel al președintelui. Ideea nu este una nouă și alți lideri politici au vorbit despre ea în trecut, dar nu au aplicat-o

SHARE

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a propus, luni, în coaliţia de guvernare, impozitarea progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui, respectiv 25.000 de lei. Ideea nu este una nouă, ea a mai fost vehiculată și în umră cu aproape un an. La finalul articolului aveți propunerile PSD din vara anului 2022.

Marcel Ciolacu nu este original. Ideea impozitării salarilor mari a mai fost avută de o serie de alți miniștrii. 

În perioada Adrian Năstase, impozitul progresiv pe venit în vigoare prevedea cote care mergeau de la 18% la 40%,

Ponta voia impozitarea de la 1.000 euro în sus

În anul 2013, premierul de atunci Victor Ponta căuta o soluție constituțională care să permită o 'supraimpozitare' a persoanelor care lucrează în companiile cu capital majoritar de stat și care beneficiază de un salariu ce depășește o mie de euro.

"Nu am renunțat la ideea de a găsi o soluție constituțională și legala în care cei care lucrează la instituții publice sau la companii cu capital de stat au niste venituri mari, mai mari decât media, (...) să contribuie mai mult la impozite.

De tăiat, nu pot să le tai, că mă dau în judecată.Sigur că se poate o supraimpozitare a celor care au peste o mie de euro și numai ceea ce depășește. Este un mijloc prin care, pentru o perioadă limitată de timp, cei care au venituri mai mari să contribuie mai mult la ceea ce înseamnă bugetul public. Încă nu am găsit soluția. Constituțional, mi s-a spus - nu poți să faci chestia asta doar la stat, trebuie să o faci și în privat. Sunt niște probleme pe care nu am reușit să le rezolv, dar sunt destul de încăpățânat', a spusîntr-o emisiune la B1 Tv, premierul Ponta. 

Citește și: 70% dintre angajaţi primesc beneficii salariale. Tichete de masă, asigurări, bonusuri de performanţă

Cotele de impozitare propuse ar fi fost de 8%, 12% și 16%. 

Aceste idei au revenit în momentul în care PSD și ALDE au fosrmat guvernul în 2016. Vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian, a explicat că partidul său este „oricând de acord” să discute cu PSD despre introducerea unui impozit în trepte, de 8%, 12% şi 16%, în funcţie de salariu. Potrivit acestui sistem, cu cât ai un salariu mai mare, cu atât plăteşti un impozit mai mare. Impozitarea progresivă „amendează”, astfel, bogăţia. Dragnea a dat înapoi și ideea nu a mai fost pusă în practică.

Citește și: Când vor fi interzise centralele de apartament pe gaz în România. Deja se întâmplă în 8 țări

Propunerile de supraimpozitare anunțate de PSD (iunie 2022)

PSD anunța vara trecută că va supune spre dezbatere în coaliţie de guvernare următoarele propuneri:

1) Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul Preşedintelui României;

2) Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi de 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 lei (10 pensii medii nete);

3) Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;

4) O contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te