„Succesul programului PNDL 1 (...) ne-a dat certitudinea că acesta trebuie continuat. Astăzi avem PNDL 2, programul de care depind şansele de dezvoltare a multor comunităţi. Cu ajutorul acestor programe am scos ţara din noroaie, ca să mă exprim mai plastic. Aşa cum ştiţi, peste 70% din finanţarea atât din PNDL 1, cât şi din PNDL 2 a fost direcţionată către comune, demonstrând astfel că modernizarea satului românesc nu mai e doar la nivel declarativ, ci avem proiecte concrete puse în practică. Astfel, din 12.681 obiective de investiţii în mediul rural sunt finanţate 10.387, în valoare de 34,25 miliarde lei", a explicat premierul Viorica Dăncilă.
Realitatea satului românesc este următoarea:
Drumuri. Romania avea, la nivelul lui 2017, un număr de 30.125 km de drumuri pietruite și de pământ, reprezentând 35% din toată rețeaua de drumuri publice la nivel national, potrivit Institutului Național de Statistică. Mjoritatea drumurilor pietruite și de pământ sunt la țară. De altfel, o tremie din toate drumurile României sunt la țară: 33.296 km (38,7%) drumuri comunale, potrivit INS.
Spitale Porivit INS, în mediul rural sunt de opt ori mai puțini medici la un pacient decât la oraș. Raportul medic / pacienți în mediul rural este de unu la 2.700 una din cele mai mari din Europa.
Utilități În România, din 2.900 de comune, doar 675 au acces la rețețaua de distribuție a gazului, adică un procent de puțin peste 20%.
Citește și: Moartea bibliotecilor
Crima în ecucație În satele din România se produce o crimă în masă: dispar câte 100 de biblioteci comunale și peste 230 de biblioteci școlare în fiecare an.
Copii înfometați Un studiu World Vision arată că 49% dintre copiii români de la sate trăiesc în sărăcie. 1 din 10 copii din mediul rural din România se culcă flămând.
Discriminați Toate rapoartele Ministerului Educației arată că la examenele naționale, precum cel de Evaluare Națională, copiii din mediul rural iau note cu un punct sub media copiiilor de la oraș. Acest lucru se întâmplă în ultimii 15 ani.
De curând, Liviu Dragnea a mai afirmat că, în cazul în care 20% din bugetele locale vor fi îndreptate către investiţii, „atunci putem discuta de aproape 5 miliarde de euro, care în fiecare an să fie investiţi în comunităţile locale şi putem discuta ca în 5-6 ani de zile satul românesc să arate mai frumos decât un sat din vestul Europei”.