Sporuri în Parlament: secretar – 3.000 lei, director – 2.300, consilier – 1.500, ospătar - 550

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.10.2020 - 11:17
Plenul Camerei Deputaților/FOTO: cdep.ro

În timp ce sectorul privat a suferit enorm în timpul pandemiei, angajații din Parlamentul României și-au păstrat intacte sporurile pentru condiții de muncă vătămătoare.

SHARE

Salarii reduse, șomaj, concedieri asta au îndurat mulți dintre angajații din sectorul privat în timpul pandemiei de coronavirus.

Dar nu toți angajații au făcut sacrificii în vremea COVID.

Sute de angajați din Parlamentul României, plătiți de la bugetul României, și-au conservat privilegiile și au încasat, în continare, sporurile pentru condiții vătămătoare de lucru și în timpul pandemiei de COVID. Banii încasați de angajații din Parlament pentru că ar lucra în condiții vătămătoare reprezintă 15% din salariul lor.

Prinre motivele acordării sporurilor pentru condiții vătămătoare regăsim: munca în fața computerului, într-un mediu cu praf, expunerea la germeni ori bacterii. Exact condițiile în care lucrează majoritatea angajaților „la privat” și care nu beneficiază de aceste sporuri 

Lista funcțiilor din Parlament (81 în total), cu salariile și sporurile pentru condiții vătămătoare aferente. Sumele sunt calculate pentru 30 septembrie 2020

Secretar General.  Salariu: 20.194 lei  Spor condiții muncă vătămătoare: 3.029 lei

Secretar General Adjunct.  Salariu: 19.010 lei  Spor condiții muncă vătămătoare: 2.852 lei

Șef Departament.  Salariu: 15.433 lei  Spor condiții muncă vătămătoare: 2.315 lei

Director General.  Salariu: 15.433 lei  Spor condiții muncă vătămătoare: 2.315 lei

Șef Birou.              Salariu: 10.071 lei  Spor condiții muncă vătămătoare: 1.447 lei

Consilier parlamentar.  Salariu: 9.892 lei  Spor condiții muncă vătămătooare: 1.555 lei

Expert parlamentar.  Salariu: 6.800 lei  Spor condiții muncă vătămătoare: 1.244 lei

Referent. Salariu: 5.094 lei Spor condiții muncă vătămătoare: 631 lei lei

Dactilograf.  Salariu: 4.437 lei  Spor condiții muncă vătămătoare: 482 lei lei

Muncitor.  Salariu: 4.376 lei  Spor condiții muncă vătămătoare: 485 lei

Ospătar / Bucătar.  Salariu: 4.666 lei  Spor condiții muncă vătămătoare: 551 lei

Mecanic/schimb ulei.  Salariu: 4.011 lei  Spor condiții muncă vătămătoare: 434 lei.

Spor Uri by Petre Badica

Newsweek România a scris, înante de pandemie, în ianuarie 2020, că pe lângă cei care primesc pensii speciale, în România mai există o categorie privilegiată de bugetari. Aceștia primesc sume impresionante pentru afecțiuni greu de dovedit.

Zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare. Pe acest considerent, se plătesc, de la buget, milioane de euro pe lună, suma exactă neputând fi precizată pentru că instituțiile nu sunt cooperante.

Sporurile pentru condiții  vătămătoare au explodat în guvernarea PSD. În ultimii doi ani, în diverse ministere, ele s-au triplat.

Citește și: Milioane de euro, sporuri din bani publici pentru boli închipute

Ce spune legea
Potrivit art. 23 din Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, „locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I - VIII şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului), la propunerea fiecăruia dintre ministere.

Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii: a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă; b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective; c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te