Alegeri prezidențiale LIVE

Rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,99 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Sporuri păstrate în pandemie la Camera Deputaților: secretar – 3.000 lei/lună, director – 2.300 lei

DE Petre Bădică | Actualizat: 02.04.2021 - 22:18
Sporuri conservate în pandemie la Camera Deputaților:  /cdep.ro
Sporuri conservate în pandemie la Camera Deputaților: /cdep.ro

Deși a trecut un an de la debutul pandemiei de coronavirus, angajații plătiți de la buget din Camera Deputaților au rămas cu sporurile intacte. Sporul pentru condiții vătămătoare s-a  păstrat într-o perioadă în care mulți alți angajați (din privat) și-au pierdut slujbele.

SHARE

Situația plăților făcute către angajați la data de 31 martie 2021 arată că, față de aceeași dată a anului trecut, sporurile pentru condiții vătămătoare au rămas neatinse.

Citește și: Sporuri triplate în Parlament: secretar, de la 1.200 la 3.000 lei/lună; director, de la 770 la 2.300

După cum se poate vedea din cele două tabele, sporul pentru condiții vătămătoare s-a  păstrat într-o perioadă în care mulți alți angajați (din privat) și-au pierdut slujbele, au ajuns în imposbilitatea de a-și exercita meseria sau au fost trecuți în șomaj ethnic.

SPORURI CONDIȚII VĂTĂMĂTOARE CAMERA DEPUTAȚILOR MARTIE 2021

SPORURI CONDIȚII VĂTĂMĂTOARE CAMERA DEPUTAȚILOR MARTIE 2021

Într-un răspuns pentru Newsweek România, reprezentanții Camerei Deputaților ne-au comunicat: „cuantumul sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă  corespunzător funcției de secretar general a fost determinat prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază, în conformitate cu legislația în vigoare în acest domeniu“.

Acordarea sporurilor a fost suspendată pentru angajații care au lucrat de acasă.

Citește și: Sporuri: bucătarul deputaților - 500 lei; șoferul lui Dorneanu – 700; secretara lui Iordache – 400

Ce spune legea

Potrivit art. 23 din Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, „locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I - VIII şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului), la propunerea fiecăruia dintre ministere.

Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:

a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;

b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;

c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te