Sondaj IMAS: partidul Maiei Sandu pierde jumătate din electorat. Cum poate fi stopat declinul

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.07.2022 - 14:51
Maia Sandu este afectată de scăderea rapidă a PAS în sondaje

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, doar 30,7 dintre alegătorii din Republica Moldova ar vota cu PAS, adică doar aproximativ jumătate dintre cei care au susținut acest partid la alegerile de acum un an, relevă un sondaj IMAS dat miercuri publicității.

SHARE

Potrivit sondajului, 42,5 % dintre alegătorii decişi ar vota cu Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS), iar 15,5 % cu Partidul „ŞOR”.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) înregistrează cel mai scăzut scor de la alegeri încoace.

Partidul „ŞOR” şi-a triplat practic numărul de alegători față de acum un an. Celelalte partide nu ar acumula suficiente voturi pentru a accede în Parlament.

Sondajul IMAS a fost efectuat pe un eşantion de 1.007 de respondenţi, în perioada 6-18 iulie 2022.

 

 

 

 

Consultantul politic Cristian Hrițuc, specialist în problemele R. Moldova, a analizat pe pagina sa de Facebook sondajul IMAS.

„Barometrul IMAS publicat astăzi arată că situația PAS din Republica Moldova se înrăutățește. În februarie, am spus că PAS a intrat pe un trend descendent abrupt și că nu se va putea opri prea curând.

Cifrele din această lună arată că partidul Maiei Sandu a pierdut o parte importantă din susținerea publică și că n-ar mai putea câștiga alegerile.

Guvernul PAS are o imagine catastrofală, iar acest lucru a început să o afecteze și pe Maia Sandu care a scăzut și ea destul de mult.

Chiar dacă sunt și cauze obiective al acestei scăderi, războiul, criza economică, cel mai îngrijorător lucru este faptul că oamenii văd guvernul ca fiind unul incompetent.

Lucrurile nu au cum să meargă în direcția bună dacă nu se schimbă ceva radical. Dacă PAS nu schimbă radical lucrurile, atunci la alegerile următoare blocul format din PSRM și PCRM vor câștiga alegerile și împreună cu Shor vor forma guvernul. Ca un paradox negru, vor veni la masa negocierilor cu UE pentru aderare, dacă ele vor fi pornite.

Una dintre mișcările pe care ar trebui să le facă PAS în septembrie cel mai târziu: schimbarea Guvernului Gavriliță.

Aceasta nu mai poate performa și a ajuns un pietroi legat de PAS. Moldovenii au nevoie de un debușeu, de o eliberare a energiilor negative și de o ”speranță”. Nu mai poți ține Guvernul Gavriliță în funcție chiar dacă ai vrea să îi pui în cârcă și ”negativul” pe care îl vei înregistra iarna viitoare, pentru că riști să ai proteste mari de stradă. E nevoie de un guvern nou care măcar să ”ridice” moralul și să dea senzația ca poate schimba lucrurile în bine.

PAS trebuie să treacă la schimbarea Guvernului, iar acest lucru trebuie să vină în urma unei cereri expres a Maiei Sandu, care este văzută din ce în ce mai mult ca omul politic care este preocupat doar de planul extern.

Republica Moldova va fi ajutată cu bani de România și de UE, vor trece criza, dar este important ca și PAS să se „ajute” singur, ca în perioada următoare să nu avem o alternanță la putere și o intrare din nou în zona gri.

Fereastra de oportunitate-acceptarea candidaturii la UE, pornirea negocierilor și începerea procesului de aderare- nu va sta foarte mult deschisă. O schimbare de putere, revenirea PSRM la putere va anula tot efortul făcut în ultima perioadă.

PAS trebuie să înțeleagă că e momentul schimbării radicale. Altfel, se vor putea plimba frumos prin cancelarii, vor face poze frumoase, vor fi câștigătorii de PR la capitolul imagine externă, dar vor pierde alegerile.

P.S. Este clar că e loc pentru un nou partid pro european, care să culeagă procentele pierdute de PAS. Nou, nu unul reciclat.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te