Sindicaliștii BNS, de mână cu delegația PSD, la întâlnirea cu premierul Cîțu pe tema PNRR

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.05.2021 - 15:44
Sindicaliștii BNS, de mână cu delegația PSD, la întâlnirea cu premierul Cîțu pe tema PNRR / Foto: PSD / Facebook

Premierul Florin Cîțu a invitat PSD la o întâlnire la Guvern pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Președintele PSD Marcel Ciolacu s-a prezentat alături preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, și cu Florin Jianu din partea IMM-urilor.

SHARE

România a avut cea mai mare rată a inflaţiei din UE 3 ani la rând, în guvernarea PSD, a afirmat premierul Florin Cîţu, într-o postare pe Facebook, cu câteva ore înaintea întâlnirii cu delegaţia PSD pe tema Planului Naţional de redresare şi Rezilienţă.

”Cine ştie, poate astăzi este ziua în care îşi vor cere scuze”, a spus Cîţu, adăugând că acum România este pe locul şase în UE cu o rată a inflaţiei de 2.7%, fiind astfel scoasă din ”topul ruşinii”.

Citește și: „Pașaportul COVID” divizează statele UE: vaccinare vs testare gratuită. Cioloș apără nevaccinații

„Pentru că nu este un plan politic, nu e al puterii sau al opoziţiei, am hotărât să mergem cu doi reprezentanţi, respectiv cu domnul Jianu din partea IMM-urilor şi cu domnul Dumitru Costin din partea sindicatelor. M-a invitat pe mine şi cu cine consideră PSD să meargă la aceste discuţii.

Dacă nici capitalul românesc, firmele româneşti, cred că cele mai afectate în pandemie, nu au găsit o pârghie de dialog cu primul ministru, deci angajatorii, nici sindicatele nu au găsit această pârghie, respectiv sindicatele, să aibă o discuţie cu primul ministru, atunci o să o înlesnim noi. O să mai merg cu specialişti din PSD şi nu în ultimul rând cu europarlamentarul Victor Negrescu care este şi pârghia între partid şi familia socialistă europeană”, a explicat Ciolacu.

„Aş dori să mulţumesc partenerilor sociali care ne însoţesc astăzi. Domnului Dumitru Costin, reprezentantul angajatorilor şi domnul Florin Jianu, reprezentantul angajaţilor şi colegilor mei, experţii din PSD. Ştim cu toţii că PNRR a fost respins de două ori de către Comisia Europeană.

Citește și: Alegeri în Bragadiru: „luptătorul“ Ghiță de la PSD contra liberalului cu Maybach. USR susține PMP

Salutăm decizia premierului Florin Cîţu de a ne invita astăzi. Nu avem nicio problemă să venim la Guvern, deoarece vorbim de un Plan Naţional al României şi al românilor. De aceea am venit cu partenerii sociali. Nu este un plan al unui partid politic sau nici măcar al unui Guvern. Este un plan care trebuie să schimbe viaţa românilor”, a afirmat Marcel Ciolacu, înainte de a participa la întâlnirea cu prim-ministrul.

BNS acuză lipsă de dialog

BNS spune că președintele Dumitru Costin participă în cadrul delegaţiei PSD la reuniunea care are loc la Guvern pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), deoarece actualul Guvern a arătat dezinteres şi indisponibilitate la dialog faţă de organizaţiile sindicale pe subiectul PNRR.

"Încă din cursul anului trecut, BNS şi-a arătat imediat după decizia politică la nivel înalt adoptată de liderii europeni care vizează Facilitatea de Relansare şi Rezilienţă, interesul pentru a fi un partener activ al Guvernului României, cât şi al tuturor partenerilor sociali naţionali în elaborarea PNRR al României", precizează reprezentanţii Blocului Naţional Sindical în comunicat.

Aceştia susţin că, ulterior, după învestirea Guvernului Cîţu, noul prim-ministru nu a mai dialogat cu organizaţiile sindicale pe tema PNRR.

"Toate eforturile noastre de a ne face auziţi şi de a putea să dialogăm constructiv cu premierul Cîţu, dar şi cu alţi membri ai cabinetului, s-au lovit din păcate de lipsa de reacţie şi probabil, dezinteresul acestora. Singurul ministru care şi-a găsit timp să se întâlnească cu noi să discute şi cu care am putut stabili elemente care ţin de reforme în domeniul pe care îl coordonează, este ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu. Aşa că prezenţa preşedintelui BNS, Dumitru Costin, la întâlnirea de astăzi de la sediul Guvernului îşi are explicaţia în tot ceea ce s-a întâmplat în relaţia Guvern, parteneri sociali naţionali reprezentativi pe subiectul PNRR", se arată în comunicatul BNS.

Blocul Naţional Sindical subliniază că, spre deosebire de reprezentanţii guvernului Cîţu, cei ai Comisiei Europene au avut 6 întrevederi cu organizaţia sindicală.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te