UPDATE: Senatul a adoptat, marţi, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege care aduce modificări Codului penal, cu voturi 74 de voturi "pentru", 9 abţineri şi 28 de voturi "împotrivă. Iniţiativa urmează să fie votată decizional de Camera Deputaţilor.
Înaintea votului final pe proiectul de lege, senatorii au dat vot pe amendamentele din Codul penal. Toate propunerile PNL şi USR au fost respinse, notează Mediafax.
Parlamentarii partidelor de opoziţie au încercat să boicoteze plenul în care a fost dezbătut şi votat proiectului care aduce modificări Codului penal. Aceştia au părăsit timp de câteva minute sala, în speranţa că nu va fi întrunit cvorumul necesar pentru votul asupra iniţiativei legislative. Aleşii USR au afişat bannere cu mesajul "Fără penali".
Senatorii PNL, USR şi PMP s-au reîntors, la scurt timp, în sală, după ce preşedintele de şedinţă, Adrian Ţuţuianu a anunţat că există cvorum pentru continuarea lucrărilor.
Cseke Attila a anunţat că Uniunea nu susţine modificarea definiției abuzului în serviciu, dar UDMR a asigurat cvorumul când Opoziţia a ieşit din sală.
Ședința a început deja, urmând ca tot săptămâna aceasta noile modificări să fie prezentate și în Camera Deputaților, cameră care va da votul final.
__________________________________________
Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a adoptat, luni, cu 15 voturi "pentru" şi 7 voturi "împotrivă", modificarea articolului 297 din Codul penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie - 1.900 de lei și numai dacă cel acuzat a obținut foloase materiale necuvenite doar pentru sine, soţ sau rude până la gradul II.
Principalul beneficiar al acestei noi definiții a abuzului în serviciu îl salvează de condamnarea la închisoare pe liderul PSD Liviu Dragnea.
Citește și: PSD-ALDE a găsit soluția. Cum scapă Dragnea de abuzul în serviciu
„Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă", se arată în amendamentul PSD adoptat de Comisie.
Liviu Dragnea i-a certat pe jurnaliștii care l-au întrebat dacă redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu din Codul penal l-ar putea avantaja: „Despre Codul penal nu mai vreau să vorbesc. Știți ce nu am văzut la voi? Nicio reacție în legătură cu abuzurile și cu nerespectarea deciziilor CCR. Din acest motiv nu mai vreau să discutăm despre asta.” Întrebat în continuare dacă el crede că ar scăpa de condamnare în urma modificării Codului penal, Dragnea a răspuns: ”Credeți că ăștia mă lasă să scap? Să fim serioși!”
Comisia specială a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat. Totodată, comisia a decis modificarea definiţiei din Codul penal a grupului infracţional organizat, în sensul că nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi fără a avea o continuitate. Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, luni, că numeroase dosare vor fi închise ca urmare a intervenirii prescripţiei.