PSD-ALDE a găsit soluția. Cum scapă Dragnea de abuzul în serviciu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.07.2018 - 15:08
Foto Inquam Photo/Octav Ganea

Ministerul Justiției condus de Tudorel Toader a găsit soluția pentru dezincriminarea abuzului în serviciu în așa fel încât să scape de condamnare Liviu Dragnea: acesta este pedepsit doar dacă autorul a obținut foloase doar pentru sine sau pentru rudele de până la gradul al II-lea

SHARE

Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a adoptat, luni, modificarea articolului 297 din Codul penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu. 

 În timpul dezbaterilor, deputatul PSD Oana Florea a propus abrogarea infraţiunii de abuz în serviciu. De asemenea, comisia specială a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat.

 

_______________________

PSD și-a asumat în întregime propunerea Ministerului Justiției și a mai adăugat că prejudiciul trebuie să fie „patrimonial”, ceea ce va face și mai complicată incriminarea pe abuz în serviciu. "Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu reglementeate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de guvern sau ordonanţă de urgenţă, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul II, inclusiv, un folos material patrimonial şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă", prevede amendamentul formulat de PSD 

Citește și: DNA, reacție la modificarea abuzului în serviciu: Nici un autor nu a obținut un folos personal

_________________

Ministerul Justiției a trimis luni, cu doar 10 minute înainte de începerea lucrărilor comisiei Iordache, în sesiune extraordinară a Parlamentului, o nouă definiția a abuzului în serviciu. Potrivit propunerii, această infracțiune ar urma să fie pedepsită doar dacă „fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul al II-lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice”. 

Ministerul Justiției a propus ca pedeapsa pentru abuzul în seriviciu să fie închisoarea de la 2 la 5 ani sau amendă.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a susșinut că grupul PSD a preluat doar o parte din varianta propusă de Ministerul Justiției..

„Dragnea scapă de condamnare. Cu el scapă și baronii locali. Cu ajutorul lui Tudorel Toader, avocatul infractorilor, România își afirmă pregnant caracterul de Stat Mafiot”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, cel care a sesizat această nouă încercare a coaliției PSD-ALDE de a-l face scăpat pe Liviu Dragnea.

Dragnea nu a obținut foloase pentru o rudă

Afirmația lui Stelian Ion se referă la faptul că liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat pe 21 iunie la 3,6 ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, pentru că ar fi fost complice la angajarea pe hârtie a două persoane la Direcția de Asistență Socială Teleorman, care prestau, în realitate, servicii pentru filiala locală a PSD. Prejudiciul în acest caz a fost de 108.000 lei. 

Deși Ministerul Justiției a ținut cont de protestele societății civile cu privire la pragul până la care se dezincriminează abuzul în serviciu (ordonanța 13 propunea un nivel de 200.000 de lei), propunând salariul minim pe economie, dar a introdus în lege o altă chichiță care îl salvează pe Liviu Dragnea: cele două angajate fictive nu sunt rude cu liderul PSD, iar foloasele - salariul luat pe nedrept - ar fi fost obținut de acestea. 

De asemenea, Ministerul Justiției a propus reducerea pedepselor pentru abuz în serviciu de la 2-7 ani și interzicerea exercitării funcției, cât este în prezent, la între 2-5 ani sau amenda. În acest fel, inclusiv termenul de prescripție se micșorează cu cel puțin doi ani. În plus, a fost eliminată interdicția de a candida la funcții publice pentru funcționarul public acuzat de abuz în serviciu. 

Rudele pot favoriza un infractor

Comisia Iordache a decis modificare articolului 269 din Codul penal referitor favorizarea făptuitorului. Astfel, parlamentarii au decis că favorizarea săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II, nu se pedepseşte, în condiţiile în care forma actuală a articolului prevede că favorizarea săvârşită de un membru de familie se pedepsea indiferent de gradul de rudenie, potrivit Digi24. De asemenea, mituitorul nu este pedepsit dacă denunţă fapta înainte de organul penal să fi fost sesizat, dar nu la ma mult de un an de la săvârşirea faptei.

La articolul 290 privind darea de mită, în forma actuală se precizează că “mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta”.

Comisia Iordache a decis modificare articolului 277 din Codul penal privind compromitea intereselor justiţiei, astfel că la propunerea deputatul UDMR Marton Arpad divulgarea de informaţii confidenţiale dintr-un dosar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Dacă funcţionarul public se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca şi cum acesta ar fi fost condamnată riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă declaraţia se face în numele unei autorităţi publice pedeapsa se măreşte cu o treime.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te