Ședința din coaliția de guvernare, „sesiune de terapie în grup”: fiecare și-a spus problemele

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 20.04.2021 - 12:41
Dan Barna și Dragoș Tudorache au participat la „o ședință de terapie în grup”. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

USR PLUS a insistat la ședința de luni a coaliției pe ideea că Florin Cîțu nu mai poate fi premier. PNL nu ia în calcul nici o variantă fără Florin Cîțu prim ministru. Totuși, nici unul dintre partide nu vrea să plece de la guvernare, deci caută soluții de reconciliere.

SHARE

Prima ședință a coaliției de guvernare după demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății, de luni, s-a terminat fără nici un rezultat concret. 

Unii participanți au catalogat-o ca o ședință „de terapie în grup”, în care fiecare parte și-a exprimat nemulțumirile și problemele, cealaltă a ascultat, dar mai mult de atât nu s-a întâmplat. 

Delegația USR PLUS a insistat pe un scenariu fără Florin Cîțu, invocând faptul că Birourile Permanente ale celor două formațiuni, care au fuzionat între timp, au retras încrederea pentru premier. 

Citește și: Conflictul din coaliție: PLUS, mesaje furioase. USR, împăciuitor. PNL, supărat pe Drulă

De cealaltă parte, liberalii nu vor să ia în calcul sub nici o formă o schimbare a lui Florin Cîțu de la conducerea guvernului de coaliție. Pentru a pune presiune pe useristi, liberalii au aruncat pe piață și faptul că sunt pregătiți și pentru un guvern minoritar, doar cu UDMR.

Cum luni nu s-a luat nici o decizie, o nouă întâlnire a partenerilor de la guvernare va avea loc marți, de la ora 16.00. 

Deși pozițiile politice ale PNL și USR PLUS nu s-au schimbat semnificativ, vocile din USR PLUS care înclină spre o reconciliere încep să fie dominante. 

Citește și: Deputat USR: Aud o grămadă de voci de la alegătorii noștri care ne zic să ne băgăm mințile în cap

După ce deputatul Tudor Benga a cerut colegilor săi să înceteze criza politică, liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat marți dimineață la RFI că partidul pe care îl reprezintă ar putea renunța în anumite condiții la solicitarea ca Florin Cîțu să nu mai fie premier.

„Există această posibilitate, dacă reușim să așezăm coaliția pe noi baze”, a menționat Ionuț Moșteanu, care a precizat că s-ar impune ”niște acte adiționale” la protocolul de funcționare a coaliției, legate în special de modul de demitere a unui ministru.

Citește și: Cîțu rămâne premier, Barna caută o soluție care să mulțumească PLUS (surse)

Surse Newsweek România au declarat că, totuși, în ciuda diferențelor de opinie, cele două tabere au analizat scenarii și ipotezele de lucru în care coaliția ar putea continua în actuala formula, dar și ce ar trebui să se schimbe pentru a nu se repeta situația din cazul Vlad Voiculescu.

Pentru că singura certitudine, în acest moment, este că nici una dintre cele două tabere principale, PNL și USR PLUS, nu vor să plece de la guvernare, numai că ambele caute variante prin care să iasă din acest conflict fără să pară că au făcut un pas în spate sau au pierdut. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te