Scandal în Senat, la audierea șefului Consiliului Concurenței: „Aveţi două bombiţe mari sub scaun”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.03.2023 - 16:17
Plenul Parlamentului (imagine cu caracter ilustrativ) - Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

A fost scandal astăzi în Senat, la audierea șefului Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Președintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, i-a spus că ar trebui să-și dea demisia dacă spune că nu are ce să facă în scandalul insolvenței Euroins.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Comisia economică, industrii şi servicii din Senat l-a audiat, luni, 27 martie, pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele Comisiei, Daniel Zamfir (PSD) i-a spus lui Chirițoiu că „Domnule, dacă dumneavoastră spuneţi că nu aveţi ce să faceţi, daţi-vă demisia! Aveţi două bombiţe mari sub scaun. Le ştiţi, le simţiţi?”, relatează News.ro.

Chiriţoiu a precizat despre scandalul insolvenţei Euroins că instituţia pe care o conduce nu are pârghiile legale pentru a interveni. De asemenea, el a declarat că ”ASF a fost creat ca firmele de asigurări să nu îşi ia riscuri pe care nu le pot duce, este un reglementator prudential, cum ar fi BNR-ul, care are grijă ca băncile să nu rămână fără capital”. 

Citește și: VIDEO Mitul constructorilor chinezi vitezomani, spulberat pe Centura Zalău: 45%, deși trebuia 100%

”Noi încercăm opusul, noi am vrea ca băncile să aibă dobânzi mai mici, ca RCA-ul să fie mai mic.

Undeva, rolurile noastre sunt complementare, lucrăm strâns unii cu alţii dar nu putem suplini unii activitatea altora, pentru că nu avem pârghii legale, eu nu pot face ce face ASF şi nici ASF nu poate face ce facem noi şi nu avem nici expertiza”, a explicat Chiriţoiu.

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir l-a criticat, însă, pe preşedintele Consiliului Concurenţei.

Citește și: Piața auto din Rusia, inundată de chinezării. Rușii se plâng de calitate, Medvedev: „Ca Mercedes”

”Oamenii, dacă au văzut că funcţionează mecanismul ăsta, ei de aia şi-au permis să vină cu aceste preţuri, pentru că îşi premeditaseră foarte bine mecanismul prin care nu plătesc daunele, adun cât mai mulţi bani din piaţă, îi transfer în offshore şi statul român, prostul, să plătească.

Domnule, dacă dumneavoastră spuneţi că nu aveţi ce să faceţi, daţi-vă domnule demisia.

Să îmi spuneţi mie că la o gaură de un milliard de euro, Consiliul Concurenţei spune: Eu nu am ce să fac! De ce nu aţi venit cu această avertizare de care spuneaţi de acum doi ani, imediat după falimentul Astra şi Carpatica? Aţi văzut mecanismul. (..) Domnule, dacă nu puteţi, la revedere, găsiţi-vă alt drum”, a spus Daniel Zamfir. 

 

”Noi avem o colaborare, ei au vrut nişte lămuriri, au văzut nişte probleme, am discutat dacă noi, cu pârghiile pe care le avem, putem să îi ajutăm să rezolve acele probleme, dar nu putem, la cele menţionate acum, nu avem Pârghia normal şi este normal, nu este rolul nostru ăsta.

S-a întâmplat ceea ce era normal să se întâmple. ASF şi-a folosit puterile lui, pe care le are.

Dacă service-urile nu sunt plătite, a intervenit ASF şi a luat măsuri, dacă compania nu solvabilă, pentru că preţul mic nu e rău, e rău când nu e sustenabil. Cine vede? Se vede în solvabilitate. Asta a făcut ASF, a văzut care este situaţia. (...)

Nu o să ne suprapunem, fiecare dintre noi poate să intervină pe o problemă”, a mai spus Chirițoiu.

”Aţi trăit acel episod, Carpatica-Asta, domnule, să îl repetăm după 7 ani şi să îmi spuneţi: Nu am ce să fac!

Nu accept eu cel puţin acest punct de vedere. Sub nicio formă. Mai ales că sunteţi într-o situaţie, domnule preşedinte, aveţi două bombiţe mari sub scaun. Le ştiţi, le simţiţi? De aia, sunteţi în legalitate sau nu?”, i-a răspuns senatorul PSD Daniel Zamfir.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te