Ruptură diplomatică între România și Austria. Ambasadorul austriac a refuzat discuțiile cu Iohannis

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.12.2022 - 12:54
Ruptură diplomatică între România și Austria. Ambasadorul austriac a refuzat discuțiile cu Iohannis - FOTO: Profimedia

Ruptura diplomatică dintre România și Austria este din ce în ce mai evidentă. Ambasadorul Austriei în România nu a participat, marţi, la întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditaţi în România, în locul acesteia a venit un adjunct.

SHARE

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi în România, care a avut loc la Hotel Athénée Palace Hilton.

Ambasadoarea Austriei, E.S. Dna. Adelheid FOLIE nu a participat la eveniment, fiind reprezentată de un adjunct, potrivit News.ro.

Klaus Iohannis a reacționat după votul de respingere al Austriei

Klaus Iohannis a avut prima reacție în fața jurnaliștilor, luni seară, la Palatul Cotroceni, după votul de respingere a aderării României în Schengen.

Citește și: ANALIZA Când se va termina războiul din Ucraina? Când Vladimir Putin va pleca de la putere

Klaus Iohannis s-a declarat "supărat şi dezamăgit" de faptul că România nu a obţinut toate voturile în vederea aderării la spaţiul Schengen.

”Această dezamăgire şi supărare vine din faptul că noi de 11 ani ne străduim, negociem şi sperăm să intrăm cu drepturi depline în spaţiul Schengen - noi, românii, după ce în decursul acestui an care se apropie de final, am avut câteva reuşite notabile”, a spus şeful statului.

”Acest vot, chiar dacă m-a supărat sau dezamăgit, nu mă va face să dau înapoi. Personal, voi rămâne foarte conectat şi sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România va deveni membru Schengen. Voi ridica această problemă cu certitudine în Consiliul European.

Vor fi dezbateri, diferite opinii, dar un nou vot va fi când se întruneşte din nou Consiliul JAI, iar din datele pe care le am e greu de crezut că se va schimba prea curând opinia din partea austriaca, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să discutăm în continuare.

Citește și: Curtea de Conturi: Zero controale la vamă cu scanerele mobile. Au intrat 316.000 camioane în doi ani

Eu voi duce lucrurile mai departe şi sunt convins că vom găsi soluţii şi pentru această problemă. Pe mine o supărare sau o frustrare de acest tip nu m-a oprit niciodată pentru a face ceea ce e mai bine pentru comunitatea care m-a ales şi mă voi implica total”, a mai spus preşedintele Iohannis.

România și-a chemat în țară ambasadorul din Austria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, vineri, că a chemat în ţară, pentru consultări, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Austria, Emil Hurezeanu, ”un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, având în vedere poziţia Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară pentru consultări”, a transis, vineri, MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit ministerului, conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te