Olguța Vasilescu, cel mai mic capital negativ în PSD. Intelectualul măsurat pentru Cotroceni

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.01.2023 - 18:14
Olguța Vasilescu, posibil candidat - Foto: INQUAM PHOTO, Sabin Cirstoveanu
Lucian REomașcanu, ministrul Culturii, este un apropiat al lui Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că partidul va veni cu un intelectual drept candidat la prezidențiale. În acest timp, în partid, sunt măsurate în sondaje șansele actualului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, și ale Liei Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

SHARE

Surse din PSD au declarat Newsweek România că Lucian Romașcanu este un favorit al lui Marcel Ciolacu. Cei doi sunt foarte apropiați, fiind legați de o relație de rudenie prin alianță: Ciolacu i-a botezat copilul lui Romașcanu. Mai mult, după ce a devenit președinte al PSD la nivel central, Ciolacu l-a lăsat pe Romașcanu drept succesor la conducerea filialei Buzău.

PSD, spun sursele Newsweek România, mizează pe faptul că Romașcanu are o imagine curată și că a avut un mandat lipsit de scandaluri în fruntea Ministerului Culturii.

Teză de doctorat cu suspiciuni

Pe de altă parte, Lia Olguța Vasilescu are cea mai scăzută cotă de capital negativ de imagine dintre toți liderii PSD, potrivit sondajelor efectuate. Acest lucru îi poate asigura sprijinul electoratului fidel al PSD, dar și a unor segmente naționaliste care sprijină AUR, având în vedere că Vasilescu provine din PRM, partid extremist destul de asemănător cu formațiunea lui George Simion.

Lia Olguta Vasilescu Inquam Photos / George Călin

Primarului Craiovei  a fost acuzată de plagiat, dar aceasta a primit verdict negativ.

Universitatea din București s-a autosesizat în cazul tezei de doctorat a primarului municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, cu titlul „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne“, susţinută în anul 2007, la Facultatea de Sociologie, pe motiv că expertiza „demonstrează existența mai multor pasaje neatribuite" și  a „unui capitol întreg, al șaptelea, care este preluat integral de pe internet".

Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educației a stabilit însă că totalul elementelor plagiate reprezintă sub 5% și că „acuzațiile de plagiat nu se susțin”.

Newsweek a scris că Olguța Vasilescu a dovedit și apoi a recunoscut că nu cunoaște absolut deloc limbile engleză și franceză. Acest lucru nu a împiedicat-o să susțină că a aprofundat peste o mie de pagini în cele două limbi străine pentru documentarea la teza sa de doctorat intitulată „Contribuția lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne“, susținută în anul 2007. 

Doctor în timp ce era deputatul lui Vadim

Lia Olguța Vasilescu admite, în cv-ul său, că nu cunoaște cele două limbi străine: engleza și franceza. Politiciana menționează, la capitolul „aptitudini și competențe personale“, astfel: „limba maternă – română“, „limbi străine – limba italiană“. 

În schimb, în bibliografia lucrării sale de doctorat, actualul ministru al Muncii a menționat că a parcurs și aprofundat numeroase cărți în limbile engleză și franceză. Și nu orice fel de cărți, ci unele foarte complexe de sociologie și filosofie care nu au fost traduse în românește.

Cum doamna Vasilescu nu a dorit să elucideze aceste aspecte, la solicitarea Newsweek România, putem bănui că, în cel mai bun caz, cineva i-a citit cărțile sau i le-a tradus personal în limba română, iar politiciana stătea seara și le aprofunda. Sau, în scenariul cel mai probabil, altcineva i-a scris porțiunile din lucrarea de doctorat care fac referire la aceste cărți. Cert este că Lia Olguța Vasilescu a fost acuzată și de plagiat în lucrarea sa de doctorat. 

Citește și: Doctoratul Olguței Vasilescu, scris după cărți în limbi pe care ministrul nu le cunoaște

Un intelectual pentru PSD

Există desigur și varianta desemnării unui prezidențiabil din afara partidului. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că România are nevoie de un preşedinte de stânga, precizând că din partea PSD ar putea candida un intelectual. El a spus la RTV că își dorește modificarea statutului PSD astfel încât să poată candida o personalitate care nu e membru de partid. 

Citește și: EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

„Cred cu certitudine că România are nevoie de un preşedinte de stânga, un om care împărtăşeşte principiile, în primul rând, de stânga. Este nevoie de o schimbare după 20 de ani. Sunt oameni de stânga în România care pot ocupa această funcţie, cea mai înaltă funcţie din statul român”, a spus Ciolacu la România TV. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te