România forțează aderarea la Schengen. Scrisoarea cu care Negrescu vrea să-l convingă pe Nehammer

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.11.2023 - 13:23
România forțează aderarea la Schengen. Scrisoarea cu care Negrescu vrea să-l convingă pe Nehammer - Foto: Profimedia images

Europarlamentarul Victor Negrescu intenționează să îi trimită o scrisoare lui Karl Nehammer înainte de Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie, în care îi va prezenta cancelarului austriac argumentele tehnice în favoarea aderării României la Schengen.

SHARE

Europarlamentarul român susține că în scrisoarea sa îi va reaminti cancelarului de la Viena că România este primul stat membru care a aplicat proiectul pilot al Comisiei Europene privind securitatea frontierelor. Negrescu a precizat că acesta s-a dovedit a fi un succes și va fi extins la nivel european.

România forțează aderarea la Schengen. Scrisoarea cu care Negrescu vrea să-l convingă pe Nehammer

De asemenea, el îi va reaminti lui Karl Nehammer că a scăzut numărul imigranților care încearcă să treacă ilegal granița României și numărul imigranților ilegali care ajung în România, precum și numărul cererilor de azil din partea imigranților ilegali.

"Aceste rezultate pozitive înseamnă că România poate acum să ofere expertiza sa țărilor din Balcanii de Vest, de unde provine de fapt valul de migrație care a speriat guvernul austriac de dreapta", a explicat eurodeputatul.

Negrescu susține, de asemenea, că România poate îndeplini noile cerințe tehnice recent adoptate pentru spațiul Schengen, în timp ce multe state Schengen nu pot.

Citește și: Are România șanse mai mari la Schengen dacă se decuplează de Bulgaria? „Ar exista multe pagube”

El a admis că șansele ca aderarea României la Schengen să fie aprobată în acest an sunt mai mici decât anul trecut, când mediul politic și geopolitic era mai favorabil. El a amintit că se apropie alegerile pentru Parlamentul European și cele din Austria, iar guvernul austriac de dreapta tinde să folosească această temă în campania sa.

Negrescu a descris următoarele săptămâni ca fiind cruciale pentru o posibilă aderare a României la Schengen. Dacă partidele pro-europene vor câștiga alegerile din Olanda din 22 noiembrie, a spus el, Olanda ar putea să nu se mai opună aderării Bulgariei la Schengen.

Citește și: România nu știe cum atacă Austria pe tema Schengen. Iohannis vrea metoda zăhărelul, Ciolacu - biciul

"Dacă Austria rămâne singurul oponent, putem, împreună cu partenerii noștri europeni, să punem mai multă presiune asupra Vienei, și asta este ceea ce dorim să facem", a spus el.

Citește și: Schengen, un vis interzis pentru România. Premierul Belgiei: „Trebuie toate părțile convinse”

Europarlamentarul a precizat că problema aderării la Schengen ar putea fi pusă chiar pe cale juridică, dar România vrea să își atingă obiectivul prin mijloace diplomatice.

"Dar trebuie să spun că dacă nu atingem acest obiectiv până la sfârșitul anului (....), va fi foarte greu să ajungem la o decizie pozitivă anul viitor, având în vedere circumstanțele alegerilor europene și austriece", a spus Negrescu, potrivit Agerpres.

Condiția imposibilă a Vienei pentru aderarea României la Schengen

Cancelarul austriac Karl Nehammer spulberă visele României de aderare la Schengen. El a impus o condiție imposibilă, aceea ca migranții să nu mai ajungă în Austria. Nehammer a calificat drept "de neconceput" extinderea Schengen la Bulgaria și România.

Acest lucru nu are nimic de-a face cu Bulgaria și România, potrivit portalului 24chasa consultat de Newsweek România.

„Este o problemă de securitate, deoarece avem provocări majore în spațiul Schengen. Bulgaria este un partener foarte puternic al Austriei în lupta împotriva traficului de persoane. Avem nevoie de astfel de parteneri puternici", a declarat cancelarul Nehammer.

România poate pune Austria „cu botul pe labe” în scandalul Schengen. Șantajul devine legal

Austria a folosit dreptul de veto pentru a opri aderarea României la spațiul Schengen, dar acum Bucureștiul are un „as în mânecă” pe care îl poate folosi împotriva Vienei fără a suporta consecințe din partea Uniunii Europene.

Practic, România poate bloca orice inițiativă a Austriei în Uniunea Europeană fără teama de a fi implicată în proceduri costisitoare.

„Mai e un lucru extrem de important și trebuie să rețină autoritățile române. În procesul pe care l-am deschis la CJUE, în decizia pe care am primit-o în primă instanță, se subliniază o chestiune extrem de importantă: Tribunalul UE spune că România nu poate fi judecată, de exemplu, dacă va încerca să utilizeze dreptul de veto în orice acțiune a Consiliului Uniunii Europene până când va fi primită în Schengen, pentru că Tribunalul UE constată că dreptul acesta la șantaj în UE devine legal. E o chestiune de nuanță extrem de importantă, că până acum orice încercare de blocare a vreunei decizii UE era interpretată.

Iată că există această premieră în justiția europeană când practic e legalizat șantajul. De aceea, eu cred că e important să utilizăm toate instrumentele legale pe care le avem la dispoziție pentru a elimina aceatsă umilință pe care o aplică Austria împotriva noastră”, a susținut Eugen Tomac, la B1TV.

România nu e pe ruta migrației! - Cifrele oficiale FRONTEX

Potrivit ultimelor date publicate de Agenția Europeană de Control la granițe - FRONTEX, rutele migranților sunt:

  1. Ruta Central Mediteraniaină - Tunisia -Italia - unde în anul 2022 au ajuns 105.561 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 89.113 migranți.

  2. Ruta prin Balcanii de Vest - Serbia - Croația - unde în anul 2022 au ajuns 144.181 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 48.760 migranți.

  3. Ruta prin Estul Mediteranei - Turcia - Grecia - unde în anul 2022 au ajuns 43.906 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, prin această rută au venit 17.884 migranți.

  4. Ruta prin Vestul Mediteranei - Maroc - Spania - unde în anul 2022 au ajuns 15.134 de migranți, iar în perioada ianuarie - iulie 2023 au venit 7.425 de migranți.

  5. Ruta Est Europeană - Belarus -Polonia/ Belarus - Lituania - unde în anul 2022 au ajuns 6.332 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, prin această rută au venit 3.179 migranți.

  6. Ruta Circulară - Albania - Grecia - unde în anul 2022 au ajuns 672 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 419 migranți.

  7. Ruta prin Marea Neagră - România și Bulgaria - unde în anul 2022 au ajuns 213 migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 40 migranți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te