România donează 1.400.000 $ către NATO pentru întărirea apărării Ucrainei, R. Moldova și Georgiei

DE Bianca Iosef | Actualizat: 15.10.2022 - 15:09
Steagul NATO- Foto: TWITTER
Steagul NATO- Foto: TWITTER

Ministerul Afacerilor Externe anunţă acordarea unor contribuţii voluntare ale României la fondurile NATO dedicate întăririi rezilienţei şi capacităţii de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi Regatului Haşemit al Iordaniei în valoare totală de până la 1.400.000 $.

SHARE

Potrivit unui comunicat al MAE, în acest scop, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis către secretarul general NATO şi omologii săi din statele menţionate scrisori de informare asupra deciziei care a fost luată prin Hotărârea Guvernului României nr. 1.175/2022, care a stabilit redirecţionarea unor fonduri alocate anterior pentru programul NATO de sprijin pentru armata naţională afgană, rămase neutilizate.

Astfel, România va contribui la consolidarea rezilienţei şi capacităţii de apărare ale Ucrainei, care se confruntă cu agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse, prin acordarea a până la 400.000 dolari pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistenţă Cuprinzătoare pentru această ţară (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund), ale Republicii Moldova, prin contribuţia de până la 600.000 dolari pentru Fondul voluntar de consolidare a capacităţii de apărare a R. Moldova (Moldova Defense Capacity Building Trust Fund), precum şi ale Georgiei, prin finanţarea cu până la 300.000 dolari a Fondului voluntar de consolidare a capacităţii de apărare a statului georgian (Georgia - Defense Capacity Building Trust Fund), ţări dintre cele mai afectate de efectele invaziei ruse în Ucraina.

Citește și: Marea Britanie are un nou ministru de Finanţe al Marii Britanii care vrea să mărească impozitele

Contribuţia voluntară la Fondul voluntar de consolidare a capacităţii de apărare a Regatului Haşemit al Iordaniei (Jordan - Defense Capacity Building Trust Fund) va fi de până la 100.000 dolari, precizează MAE.

Citește și: Credit în valoare de 75.000 de lei pentru tinerii care vor să facă nunta. Cine poate cere banii

Decizia corespunde priorităţilor de politică externă şi de securitate ale României şi contribuie la creşterea profilului ţării noastre în cadrul NATO, precum şi la îndeplinirea obiectivelor de consolidare a securităţii şi stabilităţii în proximitatea Flancului Estic, în special în regiunea Mării Negre.

Totodată, acest demers reconfirmă rolul activ al României de promotor al politicii de parteneriate a NATO, prin sprijinirea partenerilor din Vecinătatea Estică, dar şi de întărire a legăturilor Alianţei cu Vecinătatea Sudică. De asemenea, această măsură este în concordanţă cu asumarea de către România, începând cu 1 ianuarie 2023, a rolului de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy - CPE) în Georgia şi, respectiv, în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), în urma deciziei NATO în acest sens (https://www.mae.ro/node/59297), mai arată MAE, conform Agerpres. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te