Robert Negoiță a confiscat Delegația României la Comitetul European al Regiunilor și s-a pus șef

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.02.2020 - 16:40
Digi24

  Comitetul European al Regiunilor (CoR) este un organism consultativ al UE, format din oficiali de la nivel local şi regional.

SHARE

Delegația României la CoR este formată din reprezentanți din patru asociaţii ale autorităţilor publice locale. Pentru a nu exista discuții, la înființare a fost adoptat un acord prin care cele patru asociații urmau să își asume, pe rând, președinția Delegației României la Comitetul European al Regiunilor.

Președinția Delegației României a fost asigurată, în ordine, de Alin Nica din partea Asociației Comunelor, Ion Prioteasa de la Uniunea Națională a Consiliilor Județene și Robert Negoiță de la Asociația Municipiilor. Potrivit rotației convenite, președinția Delegației Române pe lângă CoR urma să revină, din acest an, unui reprezentant al Asociației Orașelor.

Un singur reprezentant al Asociației Orașelor a depus o scrisoare de intenție pentru a-și asuma conducerea. A fost vorba de primarul orașului Cugir, liberalul Adrian Teban.  

Citește și: Negoiță, datorii de 300 milioane la un salariu de 2.500 euro

Negoiță suspendă regulamentul

Cu 15 minute înainte ca Adrian Teban să fie votat președintele Delegației, Robert Negoiță, în funcție și căruia  îi expira mandatul, a decis suspendarea Regulamentului care instaura principiul rotației. În semn de protest, reprezentanții PNL, Emil Boc, Daniela Câmpean, Alin Nica și Adrian Teban au decis să părăsească ședința. Pesediștii, majoritari, l-au votat pe Negoiță în funcția de lider al delegatiei Romaniei la CoR pentru un nou mandat.

„Era o chestiune agreată între noi ca președintele Delegaţiei României la Comitetul European al Regiunilor să se aleagă pe principiul rotației. Eu mi-am depus candidatura din partea Asociației Orașelor pentru că era rândul acestei entități să preia președinția. Robert Negoiță, care conduce Asociația Municipiilor, a venit cu ideea de a suspenda regulamentul care stipula că președinția Delegației se alege conform rotației, un principiu care dădea echilibru. Acest regulament funcționa din 2012.

În semn de protest, am decis să părăsim sala. După alegerile locale probabil că Delegația va suferi modificări și lucrurile vor reintra în normal. Noi vrem să repunem în vigoare regulamentul, să depășim acest episod. Principalul obiectiv este apărarea politicii de coeziune. Dorim ca, în noua construcție europeană, aleșii locali să fie implicați mai mult. Europa de mâine trebuie construită de jos în sus, iar rolul Comitetului regiunilor trebuie să crească”, ne-a spus primarul orașului Cugir, Adrian Teban.  

Newsweek România a cerut și așteaptă un punct de vedere de la Robert negoiță. .  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.