Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului cere sancționarea grupului AUR

DE Miruna Moldoveanu | 10.03.2021 - 13:51
Deputatul Alexandru Muraru cere sancționarea grupului AUR/FOTO: Inquam Photos/Ruxandra Nițescu

Deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a anunțat că va cere sancționarea grupului AUR pentru manifestările antisemite.

SHARE

”Nu vom tolera manifestările publice antisemite și jignirile unor membri ai unui grup parlamentar aduse victimelor Holocaustului

Am luat act de jignirile aduse victimelor Holocaustului de către reprezentanți și demnitari ai unui grup politic parlamentar.

Citește și: 4.500 de euro pe lună pentru fosta șefă a DIICOT, vinovată de închiderea dosarului „10 august”

Derapajele extremiste ale unor reprezentanți în Parlamentul României sunt inacceptabile în fața opiniei publice, a persoanelor și organizațiilor care luptă pentru memoria victimelor Holocaustului.
În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, condamn elogiile aduse de către unii parlamentari ai formațiunii politice cu trăsături neo-fasciste celor care au contribuit la crimele Holocaustului.
Din nefericire, nu suntem la prima abatere de acest gen, și fac trimitere la mitingul anti-mască unde, prin mesajele alăturate manifestului, s-a căutat umilirea victimelor Holocaustului.

Deputatul Alexandru Muraru va face dermersuri pentru sancționarea grupului AUR

Sloganul folosit de manifestanți în cadrul protestului la care au luat parte și demnitari ai grupului parlamentar în cauză, este insultător pentru memoria victimelor lagărelor de concentrare naziste și puținilor urmași ai acestora. Din păcate, astfel de mișcări ne arată, încă o dată, că trebuie să intensificăm eforturile de promovare ale politicilor memoriei la nivel guvernamental, central și local, dar și a celor de combatere a xenofobiei, antisemitismului, a rasismului și ale altor forme de intoleranță, de violență simbolică sau politică.

Precizez că nu voi accepta astfel de manifestări și voi iniția demersuri pentru sancționarea lor, în concordanță cu prevederile legale.

Citește și: Adresa unei unități secrete, publicată de Voiculescu - motivul verificărilor Corpului de Control

Totodată, am urmărit cu stupefacție declarațiile senatorului AUR, Sorin Lavric, făcute de la tribuna Parlamentului. Acesta își declară public susținerea față persoane condamnate pentru crime de război, membri sau complicii mișcărilor și/sau organizațiilor legionare, justificându-și acest omagiu grobian prin invocarea imunității declarațiilor politice.

Muraru: Nu putem trece cu vederea

Nu putem trece cu vederea astfel de manifestări, în contradicție cu prevederile Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii, și voi face toate demersurile care stau în puterea mandatului meu pentru sancționarea acestor derapaje.”, se arată într-un comunicat de presă”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.