Raluca Turcan (PNL): ”Vorbele frumoase despre România sunt rezultatul culturii noastre”

DE Newsweek România | Actualizat: 28.10.2024 - 15:57
Raluca Turcan (PNL): ”Vorbele frumoase despre România sunt rezultatul culturii noastre” - Foto: facebook/ Raluca Turcan
Raluca Turcan (PNL): ”Vorbele frumoase despre România sunt rezultatul culturii noastre” - Foto: facebook/ Raluca Turcan

În ultimii ani, sub conducerea ministrului Raluca Turcan, Ministerul Culturii a reușit să implementeze unul dintre cele mai ambițioase programe de restaurare și conservare a patrimoniului cultural din ultimele decenii.

SHARE

Ministerul Culturii a reușit, în ultimii ani, sub conducerea ministrului Raluca Turcan, să implementeze unul dintre cele mai ambițioase programe de restaurare și conservare a patrimoniului cultural din ultimele decenii.

„Când auzim vorbe bune despre România, care ne fac să ne simțim apreciați, de multe ori ele sunt rezultatul culturii noastre.” Cu acest rez a preluat Raluca Turcan conducerea Ministerului Culturii în vara anului 2023. De atunci, ministrul liberal a demonstrat că o cultură puternică nu înseamnă doar vorbe, ci și acțiune concretă. După 18 luni de mandat, programele implementate de echipa sa au dus la revitalizarea identității culturale românești, realizările fiind cele mai notabile din ultimii ani.

Sub conducerea sa, Ministerul Culturii a reabilitat numeroase clădiri emblematice, adevărate temple ale culturii și istoriei naționale. Printre acestea se numără Biblioteca Franceză Omnia din Craiova, care a fost restaurată înainte de termen, un exemplu de eficiență și de angajament față de moștenirea culturală a țării. Alte proiecte importante includ Vila Florica de la Ștefănești - Argeș, un simbol al istoriei Brătienilor, și Muzeul Național de Istorie a României, un pilon al cunoașterii istorice naționale. De asemenea, Ateneul Român, un monument cultural și arhitectural de referință, a beneficiat de un program de renovare extins.

Raluca Turcan a pus accent și pe restaurarea castelelor Peleș și Pelișor din Sinaia, monumente emblematice ale regalității românești, care au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, marcând un moment istoric pentru protecția patrimoniului național. Nu s-a oprit aici: Casa Vîrnav Liteanu din județul Suceava și Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia au fost, de asemenea, restaurate, demonstrând o abordare integrată și națională pentru conservarea moștenirii culturale.

„Fiecare monument restaurat, fiecare obicei păstrat și fiecare proiect cultural care aduce istoria și tradițiile în fața publicului contribuie la cunoașterea și întărirea identității noastre,” a declarat ministrul. Este o idee cu rădăcini atât naționale, cât și europene, care stă la baza celui mai ambițios program din ultimii 35 de ani destinat patrimoniului istoric și cultural românesc, implementat de actuala echipă condusă de Raluca Turcan.

Pe lângă clădirile de importanță națională, Ministerul Culturii a inițiat un program național pentru restaurarea caselor memoriale dedicate unor mari personalități, vechi case țărănești și biserici de patrimoniu. În județul Sibiu, în colaborare cu administrațiile locale, ministerul a refăcut 32 de case tradiționale, un proiect menit să readucă la viață specificul arhitectural local și să reînvie mândria comunităților. „Dacă nu noi, liberalii, atunci cine ar putea reclădi mai bine mândria locală și națională prin grija față de patrimoniul cultural național?”, a afirmat ministrul liberal.

Când nimeni nu mai credea că este posibil, după ani de întârzieri și tergiversări, Raluca Turcan și echipa ei au reușit includerea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a „Ansamblului monumental creat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” și a „Frontierelor Imperiului Roman – Dacia.” Acest succes reprezintă, potrivit ministrului, cea mai frumoasă realizare a Ministerului Culturii și a Institutului Național al Patrimoniului. De asemenea, demersurile ministerului continuă pentru includerea fostelor închisori comuniste - Fortul 13 Jilava, Pitești, Râmnicu Sărat și Sighet - în patrimoniul universal UNESCO, pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului și a o face cunoscută pe plan mondial.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te