Cel care l-a salvat pe Mazăre de prima condamnare penală - șapte luni, cu executare - a fost președintele Ion Iliescu, care l-a grațiat în 1996, la final de mandat. La acel moment, fugarul adus azi în țară era patron al ziarului Telegraf din Constanța și al unui important trust de presă local, Conpress. El deținea și pachetul majoritar la SOTI Neptun.
De altfel, ziariștii care au lucrat cu el în acei ani și-l amintesc ca fiind implicat în diferite anchete privind faptele de corupție din orașul și județul Constanța.
Țeapă pentru Bancorex
În 1995, Mazăre face prima afacere suspectă: obține un împrumut de 1,5 milioane de dolari, prin societatea Conpress Advertising, de la o firmă din Luxemburg, împrumut garantat de Bancorex. Această bancă se prăbușește, în 1996, tocmai datorită unor asemenea afaceri: firma lui Mazăre a declarat că nu poate returna împrumutul. Abia în 2006, AVAS a anunțat că a recuperat o parte din bani, circa 1,1 milioane de dolari.
Un bucureștean preia Constanța
În 1996, Radu Mazăre a fost ales deputat pe listele Partidului Democrat, condus de Petre Roman. În calitate de parlamentar nu a făcut aproape nimic, puținele sale interpelări fiind legate de situația din Constanța.
În 1997, pleacă din PD, rămâne deputat și începe să se concentreze pe Constanța, trustul său de presă bombardându-i pe locuitorii orașului cu știri despre Mazăre. Rezultatul: în 2000 este ales primar al Constanței, candidând ca independent. A obținut 66% din voturi. Abia în 2003 el s-a înscris în PSD.
Totuși, Radu Mazăre este bucureștean: el a absolvit Liceul nr. 4, secția Matematică – Fizică din București, iar în 1991 a început studiile la Institutul de Marină Civilă Constanța, Specializarea Electromecanică, fără a-și finaliza studiile, obținând diploma după 5 ani.
Mazăre a fost primar al Constanței până în 2015 și, din această poziție, a controlat întregul județ. De altfel, președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu - acum în închisoare după mai multe condamnări - a fost unul din primii săi parteneri de afaceri.
În 2015, apar primele acuzații solide de corupție și este arestat preventiv. În decembrie 2017 a fugit în Madagascar.
Încă din 2012, pe când era primar al Constanței, Mazăre şi-a deschis o afacere în această țară. El deține un resort cu 16 bungalowuri, toate cu vedere spectaculoasă la Oceanul Indian. Cei aproape 300.000 de euro pentru ridicarea complexului au fost asiguraţi de un investitor.
Terenul de două hectare a fost luat în concesiune pe 99 de ani, pentru că, potrivit legilor malgaşe, niciun străin nu are voie să deţină proprietăţi acolo.