PSD și Ciolacu au semnat, în 2015, pentru pensiile speciale ale parlamentarilor. Acum, cer abrogarea

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.02.2021 - 13:52
Marcel Ciolacu / digi24.ro

Din opoziție, parlamentarii PSD cer să nu se mai bucure de privilegiile pe care și le-au votat în urmă cu șase ani.

SHARE

Biroul Politic Naţional al PSD a hotărât marţi, în unanimitate, depunerea la Parlament a unui proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, a anunţat liderul deputaţilor social democraţi, Alfred Simonis.

Au semnat: Ciolacu, Corlățean, Solomon

Social democrații uită să precizeze un lucru foarte important: legea care acordă privilegii senatorilor și deputaților a fost inițiată de parlamentarii PSD în urmă cu aproape 6 ani. Unii dintre semnatatii inițiativei se află și acum în Parlament.

În 15 aprilie 2015 la Parlament a fost depusă „Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor”. Propunerea este semnată de 228 de deputați și senatori în majoritate covârșitoare de la PSD. Detalii AICI.

Printre parlamentarii PSD care au semnat pentru acordarea de pensii speciale pentru parlamentari îi regăsim pe liderul PSD de azi Marcel Ciolacu, dar și pe Dan Ciocan, Natalia Intontero, Adrian Solomon, Niculae Bădălău (acum la Curtea de Conturi), Titus Corlățean, Gabriel Mutu.

Newsweek România l-a contactat pe Marcel Ciolacu care a promis un punct de vedere. Nu s-a întâmplat acest lucru. 

Forma inițiatorilor poate fi citită AICI.

Pe data de 15 decembrie 2015, parlmentarii trimit legea spre promulgare.

Printre prevederi se regăsesc:

„Deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, eşalonate după caz, în anexele nr. 5 şi 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandate.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1), se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată”.

Forma finală a legii este publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 49 din 22 ianuarie 2016.

Modificările cerute de parlamentarii PSD se regăsesc la Articolele 49 și 50 din Legea nr. 96 din 21 aprilie 2006.

Detalii AICI.

Ce vrea PSD azi?

Exact abrogarea celor două articole, adăugate urmare a inițiativei lor parlamentare din 2015.

Potrivit declarațiilor de ieri ale lui Alfred Simonis, proiectul PSD prevede modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul abrogării articolelor referitoare la pensiile speciale.
"Articolele 49 şi 50 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor cu modificările şi completările ulterioare se abrogă", prevede proiectul.

"Astăzi, Biroul Politic al PSD a hotărât în unanimitate iniţierea, depunerea unui proiect de lege prin care să eliminăm aceste pensii speciale, în primă fază pentru parlamentari, proiect care deja a fost depus sau urmează să fie depus în câteva minute la Camera Deputaţilor. (...) PNL şi USR PLUS au promis în mod repetat că vor elimina aceste pensii, nu şi-au respectat promisiunile şi nici nu am văzut vreo intenţie să o facă. Au minţit, cum au minţit şi în privinţa tăierilor pe care acum le fac şi în privinţa dublării alocaţiilor, în privinţa legii pensiilor. Au minţit pentru a pune mâna pe putere, să poată continua furturile, să-şi poată angaja pilele şi să desfiinţeze posturile celor competenţi", a adăugat Simonis.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te