PSD nu vrea ca alegerile locale să se desfășoare în două zile, pentru a se respecta distanțarea

DE Andrei Mocanu | 07.07.2020 - 13:16

Organizarea alegerilor locale timp de 2 zile este o soluție pentru a proteja cetățenii în contextul epidemiei cu noul coronavirus, dar PSD refuză să respecte normele de siguranță și pune astfel în pericol întreaga populație a României, susține alianța USR PLUS într-un comunicat.

SHARE

Parlamentarii USR au susținut, marți, în cadrul dezbaterilor din Senat ca alegerile locale să se organizeze în zilele de 26 și 27 septembrie pentru a evita aglomerația în secțiile de votare și pentru a respecta normele sanitare impuse de autorități pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19.

Propunerea a fost însă respinsă în Comisia juridică de PSD și de aliații săi.

„Toate statele membre UE în care au avut loc alegeri în această perioadă delicată au optat pentru ca alegerile să se desfășoare pe parcursul a două zile. Nu și Parlamentul României controlat încă de PSD, care contestă cu fiecare ocazie măsurile impuse de Guvern pentru limitarea răspândirii contaminării cu noul coronavirus. Asta este încă o dovadă, după ce am aflat de la știri că doi deputați PSD au fost amendați pentru că au refuzat să poarte masca de protecție în incinta unui restaurant”, a declarat senatorul USR George Dircă, membru în comisia juridică, potrivit comunicatului.

„Prin Constituție, cetățenilor români le este asigurat atât dreptul de vot, cât și dreptul la ocrotirea sănătății. Cele două nu trebuie să se excludă reciproc, iar Guvernul și majoritatea parlamentară sunt obligate să ia toate măsurile necesare pentru exercitarea lor.

Desfășurarea alegerilor locale pe parcursul mai multor zile este soluția optimă pentru ca cetățenii să își poată alege reprezentanții în autoritățile locale fără să se expună unui risc crescut din punct de vedere medical. În anii trecuți, la referendumul de revizuire a Constituției sau la alegerile prezidențiale, în cazul votanților din Diaspora, s-a demonstrat că votul pe parcursul mai multor zile este posibil. Acum el trebuie să fie și obligatoriu“, a subliniat Andrei Lupu, membru al Biroului Național PLUS.

Parlamentarii USR vor redepune amendamentul în cadrul dezbaterilor din comisii de la Camera Deputaților, for decizional.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -