"Am solicitat departamentelor noastre să reactualizeze programul de guvernare. Orice partid politic trebuie să aibă ca şi prioritate guvernarea ţării, inclusiv pentru PSD este o astfel de prioritate, pe care ne-o asumăm. (...) În ceea ce priveşte decizia pe care PSD o va lua vizavi de intrarea sau nu la guvernare, ea va fi tranşată într-un CExN de săptămâna viitoare.
Dar ştim cu toţii: Klaus Iohannis s-a exprimat foarte clar că nu îşi doreşte ca PSD să intre la guvernare dacă acest Guvern va cădea. Noi ne pregătim pentru alegeri", a declarat Lia Olguța Vasilescu.
Cele mai mari eșecuri ale Programul de Guvernare al PSD
1. „Guvernul susține construirea a 8 spitale regionale, dotate cu echipamente de ultimă generație și a unui spital republican, în București”. Spitalele au fost anunțate după 2025. În cazul celui din București, nici măcar locația nu este clară.
2. „Autostrada Pitești-Craiova este prevăzută a se finaliza pe fonduri europene până în anul 2021”. Autostrada a intrat la apă și a devenit drum expres. În cel mai bun caz ar putea apărea la finalul anului 2023.
3. „Finalizarea autostrăzii Lugoj-Deva. Perioada: 2017”. Autostrada s-a deschis în 2019, cu o întîrziere de doi ani. O porțiune a alunecat în 2018.
4. Autostrada Sibiu – Braşov (737,22 mil Euro). Perioada: 2017 – 2020. Proiectul este, în acest moment, în impas.
5. Finalizarea autostrăzii Sebeş – Turda. Perioada: 2017. Au trecut doi ani de la termenul de finalizare promis, iar autostrada este practicabilă doar pe jumătate din suprafața ei.
6. Legătura A3 – Aeroport Henri Coandă (43,11 mil Euro, FEN+BS) Perioada: 2017- 2019. Nerealizată.
7. „Începând cu 2017, vizăm modernizarea legislației privind sistemului judiciar, astfel încât acesta să fie asemănător cu cele din statele membre ale UE”. Modificările făcute la legile justiției au fost criticate exact de UE și de statele membre.
8. „Sprijinirea comunităților de români din străinătate, pentru o reintegrare facilă la întoarcerea în țară, prin creșterea cu 100% a numărului de elevi participanți la cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească”. Nici măcar 1% din copiii românilor care trăiesc în diaspora nu urmează astfel de cursuri.
9. ”Construcția a 2.500 de creșe, grădiniţe și unități after-school”. Au fost construite câteva zeci.
10. Creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual. Până în 2020, bugetul cercetării scade și este mult sub 1% din PIB, procent promis de PSD.