Propunere dură a PNL: Nevaccinații, obligați să plătească spitalizarea dacă fac COVID-19

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 16.11.2021 - 19:02
Propunere dură a PNL: Nevaccinații, obligați să plătească spitalizarea dacă fac COVID-19. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

PNL propune ca românii nevaccinați care fac COVID-19 și se internează în spital să acopere din buzunarul propriu prețul tratamentului. Spitalizarea pentru COVID-19 nu e deloc ieftină: 8.000 de euro pentru un bolnav internat la ATI.

SHARE

Nivelul de vaccinare anti COVID-19 din România este încă la cel mai scăzut nivel din UE, alături de Bulgaria. Doar circa 35% dintre români au schema completă de imunizare împotriva bolii care blochează lumea de un an și jumătate. 

Reticența la vaccinare este extrem de mare. Conform unui sondaj INSCOP, dintre persoanele nevaccinate, 20-25% sunt radical împotriva imunizării, iar 80% afirmă că nu au destule informații despre ce conține vaccinul împotriva COVID-19.

Citește și: Rafila răspunde sec PNL: Plata serviciilor medicale de către nevaccinaţi anti-COVID este exclusă

Datele statistice ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) arată încă că peste 90% dintre persoanele care ajung în stare gravă la terapie intensivă și apoi mor provind din rândul persoanelor nevaccinate. 

Numărul mare de infectări din valul al patrulea al pandemiei înseamnă nu doar peste 10.000 de morți în numai două luni de zile, ci și o presiune financiară mare pe sistemul de sănătate. 

Doi medici români au comparat care sunt costurile pentru administrarea unui vaccin anti COVID-19 și a tratamentului în formele ușoare ale bolii și în cazul unui pacient care ajunge la ATI în stare gravă. Diferența este de 45 de ori mai mare pentru salvarea unui bolnav de COVID-19 care a intrat la Terapie Intensivă.

Citește și: Costurile COVID: 1.000 de lei pentru o formă ușoară, 10.000 de euro pentru fiecare pacient la ATI

Un pacient cu COVID petrece, în medie, zece zile la terapie intensivă. Costurile pentru o zi de spitalizare la ATI pentru un pacient COVID s-au ridicat, în septembrie, la 3.983/zi, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. Asta înseamnă aproape 40.000 de lei, adică 8.000 de euro, potrivit calculelor realizate de Newsweek România.

Săptămâna trecută, bugetul Ministerul Sănătății a fost suplimentat cu încă 330 de milioane de lei din Fondul de rezervă. O treime din acești bani merg pentru cumpărarea de alte 70.000 de doze de Remdesivir. 

Citește și: EXCLUSIV 8.000 de euro pentru un pacient cu COVID internat la ATI timp de zece zile cheltuie statul

În aceste condiții, la dezbaterea din Camera Deputaților a legii privind introducerea obligatorie a certificatului verde, PNL a introdus un amendament care prevede că persoanele nevaccinate, care au nevoie de spitalizare pentru COVID-19, să fie obligate să acopere cheltuielile din buzunarul propriu. 

„Prin derogare de la normele legale în vigoare, persoanele prevăzute la alin.(5) care sunt testate pozitiv și necesită spitalizare pentru tratamentul anti COVID achită cheltuielile de spitalizare”, se arată în amendamentul menționat. 

Emanuel Ungureanu (USR) susține ideea

„Ce-ar fi să introducem în România plata serviciilor medicale pentru pacienţii nevaccinaţi”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru în Comisia de Sănătate.

Deputatul USR desfiinţează argumentele persoanelor nevaccinate care se simt discriminate

Cei care se plâng de discriminare şi mă refer la cei nevaccinaţi sau cei care vorbesc despre vaccinare obligatorie ţin să le aduc aminte că la fel de discriminaţi sau mai grav discriminaţi sunt pacienţii cu boli cronice, pentru că în clipa în care o secţie de Terapie Intensivă se umple în proporţie de 70% cu pacienţi nevaccinaţi, cei care au nevoie de spital şi sunt vaccinaţi, dar sunt cu boli cronice brusc se trezesc discriminaţi de nevaccinaţii care refuză un tratament, din motive neînţelese, mă refer la vaccin (...).

Ce-ar fi să introducem în România plata serviciilor medicale pentru pacienţii nevaccinaţi, care refuză vaccinul? OK, vrei să fii liber, vrei să strigi că ai drepturi? Dacă refuzi vaccinul, atunci când ajungi la spital, plăteşte! Nu vrei nici testare, nu vrei nici vaccinare, dar vrei să ocupi un loc în spital pentru un pacient cu altă boală foarte gravă şi care nu are de ales cum ai avut tu, îi iei patul, nici nu vrei să plăteşti, dar strigi libertate”, a menționat Emanuel Ungureanu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te