Elena Lasconi a mers la palatul Victoria și a lăsat un document cu 8 cerințe pentru a intra la guvernare. Unele rezonabile, altele care nu se pot rezolva în câteva zile. După ce a înmânat documentul s-a retras.
Citește și: Lasconi atacă noua guvernare: Nu ne-au invitat la discuții, dar au mințit că lipsim. Bătaie de joc!
Rămâne de văzut dacă mai e loc de negocieri.
Programul în 8 puncte al USR ca să intre în Coaliție. Lasconi l-a lăsat la guvern și a plecat acasă
„Ei nu au înțeles nimic nici din votul românilor, se încearcă să se facă exact același lucru și noi să avem așteptări diferite. Nu se poate așa ceva. Am venit cu opt puncte astăzi, care practic se regăsesc și în programul de guvernare. În tot acest timp în care am discutat despre buget a fost un dialog al surzilor. Ne-au spus foarte clar că au luat act și atât. Nu rămâne la negocieri. Își doresc să ne țină în Opoziție” a declarat Lasconi.
Citește și: Programul de guvernare PSD, PNL, UDMR și minorități: ce au decis? Investiții, reforme, modernizare
Ce vor Lasconi și USR
1. Adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 in Parlament.
Guvernul a depăsit termenul legal (15 octombrie) pentru trimiterea proiectului de buget către Parlament. Cerem trimiterea imediată a proiectului de buget către Parlament și adoptarea de către noua coaliție. De asemenea, cerem o asumare fermă că în 2025 noul guvern nu va crește taxele.
Nota de informare privind situația bugetului și nevoile de finanțare pentru 2025 trebuie făcută publică imediat. Guvernul Ciolacu o ține confidențială.
2. Demiterea în Parlament a presedintelui AEP.
3. Organizarea în coalitie a unei comisii de anchetă privind condițiile de organizare a alegerilor și de prevenire a influențelor străine.
4. Demiterea imediată a conducerilor serviciilor secrete. Organizarea unui grup de lucru privind refacerea legilor securității naționale pentru un control civil real și eficient al servicillor secrete, care să includă interdicția de activitate în presă, administrație și afaceri.
5. Votarea în Parlament a propunerii de lege a USR privind depolitizarea și reformarea CCR.
Votarea reformei electorale cerute de societatea civilă (primari aleși în două tururi de scrutin, scăderea barierelor de intrare în viața politică, maximum 300 de parlamentari).
6. Guvernul în funcție va adopta imediat OUG privind măsuri fiscale pentru anul viitor, baza pentru buget.
7. Toate partidele din coaliție cer demisia Președintelui Klaus lohannis la data finalizării mandatului legitim. Alegerea de comun acord a unui președinte al noului Senat care să asigure interimatul.
8. Declansarea procedurilor de organizare a referendumului Fără Penali, pentru care au semnat peste 1 milion de cetățeni, și organizarea lui în 30 de zile sau simultan cu primul tur al alegerilor prezidentiale in 2025.