PNL propune modificarea legii Jandarmeriei, care să o împiedice să intervină abuziv

DE Maria Țăpuru | Actualizat: 09.08.2019 - 16:41
Peste 700 de persoane au fost afectate la protestul din 10 august 2018. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Deputatul PNL Matei Dobrovie propune măsuri de protecție a cetățenilor pașnici față de abuzurile forțelor de ordine, prin modificarea legii care privește organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române.

SHARE

„Reprimarea violentă a mitingului diasporei din 10 august 2018 nu poate fi uitată, iar un astfel de eveniment sinistru, cu oameni pașnici bătuți și gazați de jandarmi, nu trebuie să se mai repete niciodată. Vinovații pentru abuzuri sunt astăzi răsplătiți cu funcții, în loc să fie pedepsiți, iar încrederea în Ministerul de Interne este pe bună dreptate la un nivel extrem de scăzut.

În acest context, se impun modificări legislative care să împiedice astfel de intervenții nejustificate și disproporționate ale forțelor de ordine pe viitor”, a declarat Matei Dobrovie.

Deputatul susține că dorește ca Jandarmeria să urmeze o ordine clară de intervenție și de folosire a armamentului din dotarea forțelor de ordine, în funcție de numărul de persoane care pot fi afectate.

De asemenea, înainte de folosirea mijloacelor de protectie, femeile gravide, persoanele invalide și copiii trebuie îndepărtați de mulțime.

„Cetățenii trebuie să primească garanții suplimentare privind respectarea principiilor de drept și ocrotirea interesului, vieții, integrității și sănătății lor.

Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat în Constituția României. Substanțele iritant-lacrimogene folosite în Piața Victoriei pe 10 august au avut efecte negative asupra sănătății participanților la miting, care au durat mai multe zile, și nici medicii nu au știut ce fel de substanțe au fost folosite împotriva lor”, a explicat deputatul liberal.

Inițiativa propune să includă mesaje de avertisment în cazul folosirii substanțelor iritant-lacrimogene.

„Jandarmeria Română trebuie să rămână un garant al democrației constituționale, care acționează pentru protecția și siguranța cetățenilor, pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice, nu un instrument de represiune arbitrară, indiferent de puterea politică de la un moment dat”, este de părere Matei Dobrovie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -