PNL a făcut primul pas în procesul de fuziune prin absorbţie cu ALDE, partidul fondat de Tăriceanu

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.11.2023 - 16:15
PNL a făcut primul pas în procesul de fuziune prin absorbţie cu ALDE, partidul fondat de Tăriceanu - Foto: INQUAM PHOTOS / Sabin Cirstoveanu - Imagine cu rol ilustrativ

PNL a făcut primul pas în procesul de fuziune prin absorbţie cu ALDE, partidul fondat de Călin Popescu Tăriceanu și care astăzi are trei copreședinți, Varujan Vosganian, Mohammad Murad și Mircea Minea.

SHARE

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a anunţat, luni, 20 noiembrie 2023, că s-a făcut primul pas pentru fuziunea prin absorbţie cu ALDE, prin stabilirea normelor de reprezentare a acestui partid în structurile de conducere, menţionând că urmează să fie stabilită data la care se va reuni Consiliul Naţional pentru a valida acest proces.

"Pentru consolidarea PNL ca principal pilon al dreptei româneşti s-a făcut primul pas în procesul de fuziune cu ALDE.

Astăzi s-au stabilit normele de reprezentare a ALDE în structurile de conducere ale Birourilor Politice judeţene şi în Biroul National Executiv şi, în mod evident, urmează stabilirea unei date pentru Consiliul Naţional care va valida această fuziune cu ALDE", a precizat Stroe, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

Citește și: Ciucă: Am crescut punctul de pensie cu 40% în 3 ani. Principiile care nu se negociază cu PSD

El a spus că PNL rămâne cel mai important partid al dreptei româneşti.

"Acest pas evidenţiază că PNL rămâne cel mai important partid al dreptei româneşti, practic, partidul integrator care, mai devreme sau mai târziu, cu siguranţă va îngloba toate curentele de orientare politică de dreapta din România", a adăugat Ionuţ Stroe.

La ședința Biroului Politic Național al PNL au fost prezenți și liderii ALDE.

PNL exclude o colaborare cu USR

Întrebat dacă PNL se gândeşte şi la o alianţă cu USR, PMP şi Forţa Dreptei, el a reiterat că USR are probleme ideologice.

"Partidul Naţional Liberal în decursul istoriei a demonstrat că este partidul tradiţional integrator al dreptei româneşti.

Astăzi, rememorăm anumite momente în istoria recentă a partidului în care uniunea forţelor de dreapta PNL Câmpeanu, (...) ALDE s-au alăturat efortului comun şi au găsit în Partidul Naţional Liberal acel partid care este (...) cel mai important partid al dreptei româneşti.

Citește și: Ce nume grele din PNL se vor ocupa de campania pentru Alegerile Europarlamentare 2024

Noi, în mod evident, ne dorim şi suntem deschişi oricăror partide care se definesc de dreapta, care au ideologie, principii, valori asemănătoare sau poate chiar identice Partidului Naţional Liberal să ni se alăture. Nu vedem imposibilă o colaborare cu ceilalţi, exclus USR", a completat Stroe. 

ALDE, partidul fondat de Tăriceanu după plecarea din PNL

ALDE a fost inițial înființat prin fuziunea Partidului Liberal Reformator (PLR) cu Partidul Conservator (PC). Partidul a avut o orientare politică de centru-dreapta, cu doctrină liberală și a fost condus inițial de Călin Popescu-Tăriceanu.

Astăzi, ALDE are trei copreședinți: Varujan Vosganian, Mohammad Murad și Mircea Minea.[necesită citare]

ALDE a intenționat să fuzioneze în 2020 cu PRO România formând partidul PRO România Social Liberal.

În ianuarie 2021, după eșecul de după alegerile legislative din 2020, PRO România a întrerupt fuziunea între cele două partide, iar un an mai târziu s-a anunțat posibila fuziune între PNL și ALDE de către Ionuț Stroe, dar fără Popescu-Tăriceanu care nu mai are nici măcar statut de membru ALDE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te