Parlamentarii se întorc la muncă. Cine i-ar putea lua locul lui Tăriceanu la Senat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.09.2019 - 08:18
După ruperea alianței de guvernare, Tăriceanu a anunțat că pleacă de la șefia Senatului. Sursa foto: Inquam Photos - George Călin

La începutul noii sesiune parlamentare, aleșii trebuie să-și aleagă noua componență și să stabilească pe cine vor susține la conducerea Senatului, având în vedere că șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că luni își va înainta demisia.

SHARE

Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se întrunesc luni de la ora 13.00 pentru a-și alege noua componență și pentru a demara lucrările parlamentare în noua sesiune ordinară.

Surse politice au declarat, pentru Mediafax, că majoritatea partidelor ar putea menține actualii parlamentari în fruntea grupurilor din Camera Deputaților și Senat. Grupurile parlamentare ale PSD vor stabili luni cine vor fi liderii. Deputații social-democrați au ca actual lider de grup pe Alfred Simonis.

La începutului lunii iulie, surse politice au spus că CEx-ul PSD a decis înlăturarea lui Șerban Nicolae de la șefia grupului de senatori și desemnarea, interimar, a senatorului de Mehedinţi Liviu Lucian Mazilu. PNL i-ar putea menține ca lideri de grup pe Raluca Turcan la Camera Deputaților și pe Florin Cîțu la Senat. De asemenea, PMP l-ar putea desemna din nou pe Marius Pașcan ca lider al deputaților. ALDE ar putea să-i propună pe actualii lideri Varujan Vosganian la Camera Deputaților și Daniel Zamfir la Senat. USR ar putea decide ca lideri parlamentari să rămână Cristina Prună la deputați iar Adrian Wiener la Senat.

Adrian Țuțuianu a afirmat că Pro România poartă discuții cu senatori neafiliați și ai PSD pentru a putea forma un grup al Pro România la Senat. El a precizat că va fi depusă cererea dacă vor ajunge la șapte senatori, numărul minim necesar înființării grupului.

PSD i-ar vrea pe Ecaterina Andronescu sau Cristian Dumitrescu la Senat

Tot luni, partidele vor nominaliza pe cine vor susține ca președinte al Senatului. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, după ședința Comitetului Executiv PSD de sâmbătă, că nu a fost adusă în discuție președinția Senatului, social democrații așteptând mai întâi ca liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu să demisioneze. Social-democrații au ca posibile variante pentru șefia Senatului pe Cristian Dumitrescu sau Ecaterina Andronescu, au precizat surse politice pentru Mediafax. 

Surse politice au declarat că Biroul Executiv al PNL ar putea decide desemnarea Alinei Gorghiu pe această funcție. Totodată, unele partide din Opoziție ar putea susține nominalizarea PNL. PMP și-a exprimat intenția în acest sens, conform surselor politice.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că în prima zi a sesiunii parlamentare va demisiona oficial din funcția de președinte al Senatului. Nominalizările partidelor vor fi depuse la Biroul Permanent al Senatului iar propunerile vor fi trimise la plenul forului legislativ pentru vot.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te