Curtea Constituțională a României a decis, miercuri, că amenzile aplicate pentru încălcarea măsurilor din ordonanțele militare date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale.
Prim-ministrul a spus că CCR este de "partea celor care încalcă legea".
"Exact ca și în alte decizii luate de actuala Curte Constituțională în perioada lui Dragnea, și decizia asta arată că actuala CCR este de partea celor care încalcă legea, de partea celor care încalcă regulile, sancționând pe toți cetățenii corecți, toți cetățenii care au respectat reglementările, regulile impuse în starea de urgență prin ordonanțe militare. Practic, prin această decizie, Guvernul, autoritățile se poate spune că sunt împiedicate să apere sănătatea și viața românilor.
Prin această decizie se poate ajunge la situația în care autoritățile nu mai pot da amenzi pentru încălcarea unor reguli care sunt stabilite în starea de urgență. E o decizie care mă șochează și care are un vădit caracter politic și care se situează pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorității care nu respectă legea și nesocotește majoritatea cetățenilor români care respectă legea și care s-au comportat în toată perioada asta responsabil și au contribuit fiecare dintre ei la limitarea raspanadirii virusului din cadrul pandemiei", a spus Orban miercuri, aflat în vizită la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I".
Curtea Constituțională a României a decis, miercuri, că amenzile aplicate pentru încălcarea măsurilor din ordonanțele militare date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale.
Curtea Constituțională precizează, într-un comunicat, că a decis, cu unanimitate, că OUG 34 este neconstituțională în integralitate. Această ordonanță este cea prin care au fost majorate amenzile pentru persoane fizice de la 100-5.000 de lei la 2.000-20.000 de lei, iar pentru persoane juridice de la 1.000-70.000 de lei, la 10.000 - 70.000 de lei.
Totodată, au fost introduse și sancțiuni complementare, cum ar fi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție; interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activității; desființarea unor lucrări; refacerea unor amenajări.
Magistrații au decis, în unanimitate, că legea nu a fost clară, previzibilă, și a lăsat polițiștii să decidă arbitrar și discreționar cum aplică aceste sancțiuni. Totodată, și unui judecător i-ar fi fost imposibil să rezolve o contestație a acestor amenzi.