Orban: N-aș vrea ca vreun român să înțeleagă că facem reforme pentru că ne cere Comisia Europeană

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 17.05.2021 - 14:23
Orban: Nu facem reforme pentru că ne cere Comisia Europeană. Foto Inquam Photos/George Călin

Ludovic Orban a ținut să menționeze că România nu face reforme pentru că așa vrea Comisia Europeană.

SHARE

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, într-o conferință de presă, că pachetul de reforme pe care trebuie să le realizeze Guvernul României drept condiție pentru acceptarea de către Comisia Europeană a modului de alocare a banilor din PNRR, nu este o cerință a oficialilor europeni. 

„Reformele guvernului sunt incluse în programul de guvernare și se derulează nu pentru că ne cere Comisia Europeană. S derulează pentru că au făcut parte din angajamentul partidelor din coaliție în campania electorală și au fost incluse în programul de guvernare.

Citește și: Andreea Marin: M-am măritat cu Bănică din iubire, nu din interes. Azi, e doar tatăl copilului meu

Sigur că au apărut câteva elemente în plus dar foarte puține, dar n-aș vrea ca vreun cetățean român să înțeleagă că noi facem reforme pentru că ne cere Comisia Europeană”, a afirmat președintele PNL. 

Acesta a enumerat reforme în legea pensiilor, salarizarea din sectorul public, digitalizarea, reforma în privința sistemului fiscal, în justiției, în educație, în sănătate, spunând că „toate acestea fac parte din reformele incluse în programul de guvernare”.

Citește și: Americanii au golit conturile hackerilor ruși „Darkside” și le-au închis serverele

„Noi aceste reforme le avem deja înscrise”, a declarat Ludovic Orban. 

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat joi, după ședința de guvern, că Executivul a agreat cu Comisia Europeană reformele pe care le va face în baza Planului Național de Redresare și Reziliență.

Ministrul a precizat că „fără reforme substanțiale nu va trece acest plan”.

Printre reformele discutate cu executivul european se numără o reformă a pensiilor, care prevede indexarea acestora și reducerea pensiilor speciale, plafonarea anvelopei salariale la stat și limitarea sporurilor, un audit la toate companiile statului și un departament special în subordinea Secretariatului General al Guvernului care să se ocupe de reforma companiilor, inclusiv închiderea celor care nu sunt rentabile, precum și o reformă în domeniul Transporturilor, un nou mod de taxare a traficului și o taxă de mediu pentru a descuraja înmatricularea unor mașini vechi.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.