Orban, despre retragerea Elenei Lasconi de pe listele USR: „Un episod profund nefericit”

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.11.2023 - 21:04
Orban, despre retragerea Elenei Lasconi de pe listele USR: „Un episod profund nefericit” - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ludovic Orban a declarat că retragerea Elenei Lasconi de pe lista USR de la alegerile europarlamentare i se pare o decizie pripită, iar episodul este unul nefericit.

SHARE

Ludovic Orban a declarat că retragerea Elenei Lasconi de pe lista USR de la alegerile europarlamentare i se pare o decizie pripită, iar episodul este unul nefericit. 

Orban, despre retragerea Elenei Lasconi de pe listele USR: „Un episod profund nefericit”

„Cunoaşteţi poziţia pe care am avut-o la referendumul pentru familie. În calitate de preşedinte al PNL, nu am impus niciunui membru al PNL să voteze altfel decât cum îi dictează propria conştiinţă. Sunt lucruri în care politica, din punctul meu de vedere, dacă intervine face rău. 

Chestiunile acestea sunt chestiuni de conştiinţă, de convingere, de credinţă interioară pe care o are fiecare om. Poziţionarea faţă de familie este o poziţionare care izvorăşte din convingerea pe care o are fiecare individ şi nu se poate impune, prin decizia unui organism politic, ca să voteze împotriva propriei conştiinţe”, a afirmat Ludovic Orban, luni la Parlament.

Citește și: Drulă îi retrage sprijinul Elenei Lasconi care susține familia tradițională. Fiica: Sunt dezgustată

Orban a mai declarat că nu i se pare corect ca un om să fie sancţionat pentru crezurile sale şi poziţionarea sa pe baza propriei păreri.

„Sigur că eu am fost taxat de colegi de-ai mei care aveau alte opinii decât opinia personală pe care am exprimat-o şi care a fost o tentativă de debarcare a mea din funcţia de preşedinte al PNL, tentativă nereuşită, pe motiv că am fost la referendum şi că am votat «DA».

Nu mi se pare corect ca un om să fie supus unei sancţiuni din motive care ţin de poziţionarea pe baza propriei conştiinţe. Nu este democratic, nu este corect şi nu este conform cu ceea ce este normal şi firesc în orice societate şi anume ca pe orice chestiune care ţine de convingere, de credinţă, de propria conştiinţă, până la urmă, fiecare om să voteze aşa cum îi dictează propria conştiinţă. Asta este o atitudine normală, firească, democratică şi chiar constituţională”, a completat Orban.

„Am rămas surprins, vă mărturisesc, de acest episod nefericit care s-a întâmplat în USR, cu atât mai mult cu cât eu cred că nu poţi să sancţionezi pe cineva că a fost sincer atunci când i s-a pus o întrebare”, a continuat liderul Forţa Dreptei.

„Probabil că dacă nu i se punea întrebarea respectivă, nu ar fi dat răspunsul respectiv, dar nu poţi să acuzi pe cineva că i se pune o întrebare şi persoana respectivă spune adevăratul. Mai mult decât atât, nu cred că chestiunile de familie, care ţin de relaţie, de mediul de familie, pot să stea la baza unor decizii politice.

Vă mărturisesc că am privit îngrijorat acest episod profund nefericit, cu atât mai mult cu cât ştiţi că cei din Consiliul Naţional Forţa Dreptei m-au mandatat să deschid discuţii pentru posibilitatea de a constitui o alianţă de centru dreapta. Eu cred că într-o alianţă de centru dreapta nu trebuie politizate astfel de subiecte şi cred că fiecare membru al unei formaţiuni politice, legat de astfel de teme, trebuie să se poziţioneze conform propriei conştiinţe”, a mai spus Ludovic Orban.

De asemenea, întrebat dacă USR ar trebui să revină asupra deciziei în privinţa Elenei Lasconi şi să o pună pe listă, Orban a răspuns:

Citește și: Fiica Elenei Lasconi, candidata USR pentru europarlamentare, revoltă pe internet. „Sunt dezgustată”

„Dintre primarii USR cu care am colaborat şi cu care am avut dialog, sigur în afară de primarul municipiului Timişoara şi Braşov, pe care îi cunosc bine şi pe care îi apreciez ca activitate, a fost o surpriză extrem de plăcută performanţa şi rezultatele pe care le-a avut Elena Lasconi şi mi s-a părut că este o idee bună ca Elena Lasconi să fie candidat, chiar pe o listă comună, deşi şi aici USR întâi şi-a stabilit candidaţii, lăsând aşa cumva impresia că ei sunt oricum pregătiţi să meargă pe liste proprii”.

„Sigur şi asta este o chestiune care ne-a pus pe gânduri şi ne-a determinat să reflectăm la această posibilă alianţă la alegerile pentru Parlamentul European. Deci Elena Lasconi mi s-a părut un candidat bun. Acum am rămas fără Elena Lasconi. Cred că a fost o decizie pripită. Cred că nu se poate pune o astfel de condiţie. Dacă cineva e pentru familia creştină, familia tradiţională, nu comite un păcat. Nu încearcă să impună sau să interzică nimănui să fie într-un anumit fel. Pur şi simplu este o chestiune de conştiinţă”, a conchis Ludovic Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te