OFICIAL România nu intră în Schengen la Consiliul JAI. De ce depinde o aderare surpriză în decembrie

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.12.2023 - 13:25
Discuții în Consiliul JAI. Când se poate extinde spațiul Schengen Foto: arhivă - rol ilustrativ

La Consiliul JAI de marți, 5 decembrie, nu se discută despre extinderea spațiului Schengen, deci nici despre aderarea României. Însă, nu este încă totul pierdut. O aderare supriză ar putea fi în luna aceasta. Depinde de o singură țară.

SHARE

În cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI), de la Bruxelles, de marți, 5 decembrie, nu se pune problema aderării României la spațiul Schengen. Miniștrii vor face în schimb o evaluare a prograselor și vulnarabilităților acestui spațiu, între toate statele membre. 

Olanda a votat pentru aderarea României, în decembrie 2022, însă nu a fost de acord cu Bulgaria. Austria se opune aderării României. 

Este posibilă însă o aderare supriză în decembrie 2023.

OFICIAL România nu intră în Schengen la Consiliul JAI. De ce depinde o aderare surpriză în decembrie

Ministrul de Interne român, Cătălin Predoiu, a declarat marți, 5 decembrie, la sosirea la reuniunea Consiliului JAI de la Bruxelles că nu va fi votat acum procesul de extindere al spațiului Schengen. 

Citește și: Cum poate intra România în Schengen în decembrie, evitând veto-ul Austriei? Există 3 scenarii

„Astăzi discutăm o evaluare, un barometru al spațiului Schengen; este un instrument care se folosește de mai mulți ani de zile și presupune discutarea aspectelor de progres sau de vulnerabilități ale spațiului Schengen între toate statele membre în Consiliul JAI,

 deci și cele care sunt în spațiul Schengen și cele care nu fac parte din spațiul Schengen. Deci, astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen”, a declarat Predoiu.

În reuniunea miniştrilor de interne din UE va fi, așadar, doar o discuţie privind situaţia la zi a acestui dosar, conform ordinii de zi actualizate pe 1 decembrie.

Citește și: De ce Olanda nu e pregătită de aderarea României la Schengen? Austria trimite drone la graniță

Predoiu a mai explicat că rezultatul evaluării recentei misiuni a Comisiei Europene în Bulgaria este pozitiv, iar „ceea ce urmează important este dialogul dintre guvernul olandez și Parlamentul olandez”, apoi vom ști care sunt etapele umrătoare. 

Există un scenariu în care Austria ar putea să ne lase în Schengen. Totul ar urma să se decidă în următoarele săptămâni urmare a unui „dezgheț” în relațiile dintre Austria și România.

Citește și: Cum arată scenariul în care Austria „închide ochii” și ne lasă în Schengen? Când e posibilă aderarea

Olanda a susținut aderarea României la spațiul Schengen la Consiliul JAI din 8 decembrie 2022, însă a votat împotriva Bulgariei. Momentan, este așteptată poziția oficială a guvernului olandez cu privire la extindere, ținând cont că extrema dreaptă populistă și anti-imigrație a câștigat alegerile generale care au avut loc în noiembrie în această țară.

Cătălin Predoiu este de părere că există timp până la finele anului petru ca Parlamentul de la Haga și guvernul olandez să ia o decizie. „Și după ce această decizie este luată, putem să vedem dacă facem pași procedural în continuare, dar timp există”, a insistat Predoiu.

El a spus jurnaliștilor că „au loc discuții intense” între România și Austria, fiind „în permanent contact cu domnul ministru Karner; am avut chiar și aseară o întrevedere cu dânsul, o discuție foarte bună”. 

Citește și: Protest la Viena după ce România nu a fost primită în Schengen. Cele 3 scenarii de aderare

 „Încă din 23 august de când ne-am întâlnit și am resetat dialogul dintre ministerele noastre, am purtat permanent acest dialog. El e intens, am discutat în nenumărate rânduri arată și la Viena, și aici, la Bruxelles, și oficial și informal”, a adăugat Cătălin Predoiu.

Ministrul a mai arătat că problematica aderării la spațiul Schengen este una complexă, existând „foarte multe interese economice la mijloc” și foarte mulți actori interesați.

„Acesta esta canalul principal de discuții, discutăm și cu mediul de afaceri. Cum spuneam, discuțiile sunt intense și sunt foarte bune. Nu am păstrat dialogul strict la nivel de minister, am extins acest dialog. Schengen este un subiect de interes pentru cetățenii români, pentru companiile românești, dar și pentru mediul de afaceri austriac prezent în România și pentru mediul de afaceri din alte țări prezent în România, pentru partenerii noștri externi.

Citește și: România așteaptă un „semn” din Olanda pentru aderarea la Schengen. Ciolacu: Voi discuta cu Nehammer

Există foarte multe interese economice la mijloc și toate aceste lucruri sunt avute în vedere și mai departe sunt convins că vom găsi acest spațiu pe care l-am amenajat pentru discuții diplomatice.

Domnul Karner este în directă legătură cu domnul Nehammer, la rândul meu, îl informez pe președinte, pe prim-ministru, discut cu ministrul de externe. Deci, se lucrează pe acest canal diplomatic”, a transmis Cătălin Predoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te