România așteaptă un „semn” din Olanda pentru aderarea la Schengen. Ciolacu: Voi discuta cu Nehammer

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.12.2023 - 08:11
România așteaptă un „semn” din Olanda pentru aderarea la Schengen. Ciolacu: Voi discuta cu Nehammer - Foto: Profimedia images

România așteaptă un „semn” din Olanda pentru aderarea la Schengen. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România aşteaptă să afle dacă Olanda va susţine aderarea Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie europeană, pentru a lua o decizie în dosarul Schengen.

SHARE

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), ce are loc pe 4 şi 5 decembrie, nu are pe agendă un vot privind aderarea României şi Bulgariei.

România așteaptă un „semn” din Olanda pentru aderarea la Schengen. Ciolacu: Voi discuta cu Nehammer

Aderarea României la spațiul Schengen nu mai depinde în totalitate de Austria. Extinderea Schengen nu va mai fi discutată la Consiliul JAI din decembrie, iar principalul motiv ar fi situația incertă din Olanda.

Olanda nu şi-a exprimat oficial poziţia faţă de Bulgaria după alegeri, iar un vot pozitiv pentru Schengen depinde de guvernul format de antieuropeanul Geert Wilders.

"Olanda a avut alegeri pe data de 22 noiembrie. Nu a avut timp să înceapă procedura prim-ministrul actual să supună votului Parlamentului, pentru că au fost alegeri. 

Citește și: De ce Olanda nu e pregătită de aderarea României la Schengen? Austria trimite drone la graniță

Era mai mult ca şi sigur că nu se va discuta în JAI-ul din 4 şi 5 decembrie, dar a rămas pe ordinea de zi pentru a se propune o şedinţă JAI extraordinară în cursul lunii decembrie. Aşteptăm întâi decizia Olandei în ceea ce priveşte Bulgaria şi vom vedea cum va acţiona România", a spus şeful Executivului.

Referitor la dialogul recent cu Austria, Ciolacu a precizat că nu a avut "nicio discuţie directă cu cancelarul Nehammer".

Citește și: OFICIAL România nu intră în Schengen în 2023. Ce măsură radicală trebuie luată împotriva Austriei?

"Urmează cu certitudine, după ce mă întorc în România, să avem anumite discuţii. Au fost discuţii la nivel de ambasadori şi alte contacte a avut şi domnul ministru de Interne", a completat Ciolacu.

România în Schengen printr-un acord „tacit”

Există semne că Viena ar putea ceda și că Austria ar putea  să-și dea acordul pentru aderarea Bulgariei și României la Schengen "tacit", 

Există un scenariu în care Austria ar putea să ne lase în Schengen. Totul ar urma să se decidă în următoarele săptămâni urmare a unui „dezgheț” în relațiile dintre Austria și România.

Acest „dezgheț” este surprins într-un articol apărut în presa austriacă pe care îl reproducem integral:

Citește și: România ar putea intra în Schengen înainte de Anul Nou. Austria și-a schimbat radical poziția

La București există slabe speranțe că Austria ar putea renunța la dreptul de veto împotriva aderării la Schengen. Faptul Karl Nehammer (ÖVP) l-a felicitat pe premierul român Marcel Ciolacu cu ocazia zilei sale de naștere, pe 28 noiembrie, a fost văzut ca un gest promițător, potrivit presei românești. De atunci, s-a vorbit despre un dezgheț între Viena și București.

La un an de la surprinzătorul veto al Austriei pentru România, există cel puțin semne că ceva se mișcă.

Europarlamentarul român conservator Rareș Bogdan, membru al puternicului Partid Popular European (PPE), din care face parte și ÖVP, a declarat pentru STANDARD că "în acest moment, toate canalele diplomatice dintre România și Bulgaria au fost redeschise în toate domeniile". Acest lucru este "îmbucurător" și dă "o oarecare speranță".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te