Nicușor Dan, după suspendarea PUZ-urilor: Revenim la PUG. Urbanismul din ultimii ani, o golănie

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 25.02.2021 - 14:25
Nicușor Dan a declarat că se va reveni la Planul Urbanistic General/FOTO: Facebook

Nicușor Dan a declarat miercuri că în urma suspendării Planurilor Urbanistice Zonale coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 documentaţia la care se vor raporta autorităţile va fi Planul Urbanistic General.

SHARE

"Ce se va întâmpla în urma suspendării PUZ-urilor de sector? S-a spus în spaţiul public că urmează, aşa, un fel de apocalipsă dacă aceste documentaţii de urbanism sunt suspendate şi nu mai produc efecte juridice. Nu! Bucureştiul are o documentaţie de urbanism care este Planul Urbanistic General.

După suspendarea PUZ-urilor de sector, revenim la PUG. Asta este tot.

Bineînţeles că nu suntem absurzi. Dacă în baza PUZ-urilor de sector s-a prevăzut extinderea unor şcoli, grădiniţe, un pasaj rutier, o mare lucrare de infrastructură de care primăriile au nevoie, pentru că există deja toate avizele pentru PUZ-urile de sector, CGMB poate să dea punctual un PUZ pentru respectiva investiţie. Deci aceste investiţii nu vor fi în niciun caz blocate. De pe o lună pe alta, CGMB poate să dea un PUZ pentru fiecare din investiţiile pe care le considerăm necesare", a arătat Nicuşor Dan.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, edilul general a explicat că autorizaţiile de construire emise înaintea suspendării vor rămâne în vigoare şi că CGMB va putea adopta PUZ-uri punctuale pentru "dezvoltări rezonabile".

 

Nicușor Dan: CGMB va putea adopta PUZ-uri punctuale pentru „dezvoltări rezonabile”


"Tot ce înseamnă autorizaţie de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor.

De asemenea, pentru certificate de urbanism care sunt deja emise, în baza PUZ-urilor de sector şi care prevăd dezvoltări rezonabile de genul: o funcţiune care era prevăzută în PUG ca industrială şi care nu se mai potriveşte în anul 2021 ca industrială, în mijlocul unui cartier de locuinţe, pentru ca ea să devină funcţiune de locuire, evident, de la lună la alta putem să dăm un PUZ punctual pentru a rezolva această chestiune.

Însă dacă cineva avea în PUG un teren cu funcţiunea de spaţiu verde şi printr-un PUZ de sector acel teren a devenit construibil, îmi pare rău, nu vom încălca legea şi nu vom da PUZ pentru autorizaţie de construire pentru respectivul spaţiu verde", a precizat Nicuşor Dan.

Edilul general a mai explicat că s-a optat pentru suspendare, nu pentru anulare, inclusiv pentru faptul că prima variantă produce efecte imediate.

 

Nicușor Dan a mai declarat că s-a optat pentru suspendare


"A fost o decizie comună, luată în urma consultărilor cu o parte din consilierii din majoritatea CGMB. Suspendarea are avantajul că produce efecte imediate şi permite, pe această perioadă de dezbatere, o consultare cu eventuale persoane care sunt păgubite", a explicat el.

Primarul general şi-a exprimat speranţa ca în şedinţa de Consiliu General de vineri să fie adoptate cele cinci proiecte de hotărâre care prevăd suspendarea PUZ-urilor coordonatoare la nivelul sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6. El a reamintit că PUZ Sector 3 şi PUZ Sector 6 au fost anulate de către instanţă, dar că hotărârile nu sunt definitive.

"Există aceste cinci PUZ-uri de sector, votate de Consiliul General până în 2020. Dintre ele, PUZ Sector 3 a fost deja anulat de Tribunalul Bucureşti, într-un litigiu de fond, dar hotărârea nu e definitivă. PUZ Sector 6 a fost de asemenea anulat de către Tribunalul Bucureşti, hotărârea nu este definitivă.

În momentul în care a fost aprobat PUZ Sector 3, am formulat la DNA o plângere pentru, pe de o parte, schimbarea destinaţiei de spaţiu verde a mai multor terenuri şi pe de altă parte pentru modificarea densităţii cu mai mult de 20% pentru alte zone din Sectorul 3", a spus Nicuşor Dan.

 

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan: Există cinci PUZ-uri de sectorProiectele de hotărâre care aprobă planuri urbanistice zonale coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 ar urma să fie suspendate pentru o perioadă de doi ani, conform unor proiecte de hotărâre care urmează să fie dezbătute în şedinţa de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, scrie Agerpres.

Nicușor Dan a declarat că urbanismul din ultimii ani a fost o „golănie” și nu înseamnă dezvoltare urbană

”Urbanismul din ultimi ani din București a fost o golănie și cele 5 puz-uri de Sector sunt doar apogeul acestui tip de urbanism. Am speranța că CGMB, în ședința de vineri, o să dea un semnal și o să pună capăt acestui tip de dezvoltare și va orienta orașul către o dezvoltare sustenabilă.
 
Din cauza acestui tip de urbanism bucureștenii stau azi și au stat ani de zile în trafic, avem cartiere întregi care nu au școli, un oraș care are un potențial uriaș turistic este prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală, din cauza acestui tip de urbanism sunt zeci de oameni care și-au pus agoniseala de o viață într-un apartament sau într-o casă și s-au trezit cu un bloc la ferestrele casei lor (...)
 
Am spus încă din campania electorală că orașul acesta are nevoie de dezvoltare și eu sunt un adept al dezvoltării și am vorbit de metrou de suprafață, extinderea rețelei de tramvai, de Șoseaua de Centură, mari parcări la intrarea în oraș, electrificarea transportului public, săli de conferințe.
 
Toate astea înseamnă dezvoltare, dar dezvoltare înseamnă să te duci în același timp cu infrastructură pe lângă ce înseamnă locuire și imobile de birouri. Noi prin dezvoltarea asta din ultimii ani am distrus o piață. Dezvoltare înseamnă că un privat alege arhitectul care îi face proiectul mai bun, nu pe arhitectul care are o relație în primărie și ia un etaj sau două în plus”, a mai explicat primarul.
 
Acesta a dat câteva exemple de aprobări nocive din PUZ-urile de Sector pentru care cere suspendarea.
 

”Este absolut scandalos, este absolut scandalos că în situația în care avem o poluare a aerului, în situația în care avem zeci de mii de copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardio-vasculare din cauza poluării, sute de hectare de spațiu verde, repet, sute de hectare de spațiu verde, nu este o metaforă, prin aceste PUZ-uri de Sector urmează să-și piardă statul de spațiu verde și să devină spații construibile.

Este inadmisibil.

Am prezentat un proiect de metrou ușor care are acordul MT. Există zone în București care nu sunt conectate. Una din punctele importante din acest proiect este zona Giurgiului - Ferentari - vorbim de 200.000 de oameni care pot fi conectați direct cu Pipera, Garda de Nord, Aeroportul Otopeni. Prin acest PUZ Sector 5, pe această linie de tren care există fizic, Primăria Sector 5 vrea să pună alte blocuri”, a explicat Nicușor Dan, potrivit HotNews.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.