Nicușor Dan, dezbatere fără Simion: „TVA nu va crește. Dau în scris. Vreau să rămână 19%”

DE Elena Petrescu | Actualizat: 12.05.2025 - 21:07
Nicușor Dan, dezbatere fără Simion: „Mi-aș dori foarte tare Bolojan premier, dar nu vreau să promit” - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)
Nicușor Dan, dezbatere fără Simion: „Mi-aș dori foarte tare Bolojan premier, dar nu vreau să promit” - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)

Nicușor Dan, dezbatere fără Simion: „TVA nu va crește. Dau în scris. Vreau să rămână 19%”. În absența sa, Nicușor Dan s-a prezentat în platoul Digi24, iar jurnaliștii i-au adresat întrebările pregătite pentru ambii candidați.

SHARE

Dezbatere prezidențială în desfășurare fără George Simion. Candidatul AUR a refuzat invitația Digi24.

Nicușor Dan, dezbatere fără Simion: „Mi-aș dori foarte tare Bolojan premier, dar nu vreau să promit”. „TVA nu va crește. Dau în scris. Vreau să rămână 19%”

Jurnaliștii de la Digi24 au încercat organizeze o confruntare electorală între cei doi candidați rămași în cursa pentru alegerile prezidențiale, Nicușor Dan și George Simion. Potrivit moderatorului Cosmin Prelipceanu, timp de o săptămână s-a negociat formatul dezbaterii cu echipele celor doi candidați. În final, George Simion a decis nu participe.

În absența sa, Nicușor Dan s-a prezentat în platoul Digi24, iar jurnaliștii i-au adresat întrebările pregătite pentru ambii candidați.

Dezbatere prezidențială fără George Simion. Candidatul AUR a refuzat invitația Digi24

ACTUALIZARE 20:40 – Vaccinuri, educație sexuală și mesajele contracandidatului

Întrebat dacă el și soția sa și-au vaccinat copiii cu vaccinurile HPV și ROR, în contextul moțiunii SOS împotriva ministrului Rafila, Nicușor Dan a răspuns:

„În primul rând, avem un medic de familie pentru ambii copii și există o schemă de vaccinare recomandată de statul român, pe care am urmat-o cu strictețe pentru ambii copii.

Nu știu care e vârsta de vaccinare împotriva HPV, fetița mea are 9 ani, dar în momentul în care va avea vârsta, vă spun că se va vaccina.”

Despre educația sexuală în școli: „Nu neapărat ca materie separată. Poate să fie parte din biologie sau alte materii, dar răspunsul meu e da. Ar trebui din clasa a VI-a, clasa a VII-a.”

Pe tema mesajelor promovate de contracandidat:

„Aș fi putut să vorbesc de vize, de cei 500.000 de așa-ziși paraziți, dar legat de zona de educație întrebarea mea ar fi: cum poate un aspirant la poziția de președinte al României să facă filmuțele pe TikTok cu clanuri interlope, să promită amnistie pentru pușcăriași și frații Tate?

Țara asta are oameni cinstiți, muncitori, cu bun-simț. E o alegere pentru mulți ani de acum încolo. E o alegere între Vest și Europa, Rusia și Europa, e o alegere între o cultură a dialogului și o cultură a urii și violenței. Îi invit pe români să voteze responsabil și să aleagă România.”

ACTUALIZARE 20:30 – Educație, propagandă și sistemul public

Întrebat despre educația digitală și nevoia combaterii manipulării online, Nicușor Dan a declarat:

„Sunt de acord cu ministrul Educației că rata de analfabetism funcțional e o problemă de securitate națională. Analfabetism funcțional înseamnă incapacitatea de a te descurca într-o lume complexă, care are componente financiare, de informație, culturale.

Sistemul public nu poate să genereze o viziune pentru educație și România trebuie să recurgă la specialiști.

Avem mulți români care lucrează în mari universități ale lumii. România trebuie să apeleze la acești specialiști, la firme de consultanță care știu să facă o analiză comparativă și să se uite la competențele tinerilor.”

Despre dependența copiilor de TikTok:

„Din păcate, sistemul nostru de educație nu e adaptat la lumea în care trăim. Competențele pe care le dă sistemul nostru de educație sunt niște competențe de a reproduce niște informații și nu reușim să îi facem pe copii să facă niște conexiuni logice între informații și să descopere conexiunile cu capul lor.”

ACTUALIZARE 20:30 – Corupția în spitale și alocările bugetare

Întrebat de ce nu se alocă mai mulți bani pentru sănătate și mai puțini pentru apărare, Nicușor Dan a răspuns:

„Trebuie să ne uităm peste graniță și să vedem că sunt câteva sute de mii de oameni care au murit în Ucraina. Deci orice e mai bine decât războiul. Dincolo de asta, distribuția banilor în sistemul românesc e inechitabilă și banii nu se duc unde e nevoie de ei.

De exemplu, în zona rurală nu se duc. E o diferență de calitate, vorbim statistic, între educația în marile orașe și cea din zona rurală și trebuie să stimulăm cu bani ca educatorii, profesorii să se ducă în zona rurală.”

ACTUALIZARE 20:22 – Politica externă, apărarea și relația cu Ucraina

Despre rolul României în NATO și UE, Nicușor Dan a declarat:

„România trebuie să fie suficient de activă și în UE, și în NATO, să își urmărească interesele. Aderarea Republicii Moldova la UE, politica agricolă comună, extinderea UE în zona Balcanilor, astfel încât România să fie și mai protejată, acestea ar fi interesele României.

Trebuie să sprijinim în continuare Ucraina și România să participe la procesul de reconstruire a Ucrainei.”

Despre grânele din Ucraina: „A fost din nou o problemă de nefuncționare a statului român, pentru că acele grâne trebuiau să tranziteze România și nu să se descarce în România.”

Despre vinovați: „Autoritățile fiscale din România, care nu au oprit acest fenomen. A fost un import ilegal de grâne în România. Ele ar fi trebuit să nu se oprească la noi, ci doar să tranziteze România.”

ACTUALIZARE 20:22 – Salarii în educație și diploma de Bacalaureat

Întrebat despre salariul corect pentru un profesor debutant, Nicușor Dan a afirmat:

„Salarizarea profesorilor și mai ales a debutanților e foarte importantă. Nu pot să dau cifra, depinde cât poate economia românească să ducă.”

A arătat în direct diploma sa de Bacalaureat, după ce în spațiul public au apărut acuzații de fals: „Originalul îl am aici și pe verso sunt notele obținute.”

Despre sursele pentru majorări: „Nu am interiorizat liniile bugetului național ca să pot să spun de unde trebuie să ducem banii și unde.

Ce pot să vă spun este despre măsurile de colectare TVA, combaterea marii evaziuni fiscale, reducerea cheltuielilor statului etc. Nu se pune problema ca salariile profesorilor să scadă. Cât de mult să crească nu pot spune, îmi doresc foarte mult să crească.”

ACTUALIZARE 20:14 – Relațiile externe și apărarea

Întrebat despre acuzațiile că ar fi „omul lui Macron”, Nicușor Dan a declarat:

„Îmi doresc o relație ca de la egal la egal cu liderii țărilor occidentale. [...] Eu nu sunt omul nimănui. Eu vreau să fiu președintele României și să am o relație de la egal la egal cu liderii țărilor europene. Iar dl George Simion a plătit niște filme de lobby prin SUA, nu poate spune că are o relație de la egal la egal cu Donald Trump.”

Despre contribuția pentru apărare: „În programul meu am spus 3,5% din PIB progresiv până în 2030. Răspunsul este foarte simplu: orice e mai bun decât războiul. Și ca să ai pace, trebuie să descurajezi războiul. România are un vecin – Federația Rusă – și NATO spune că Rusia reprezintă o amenințare față de Europa. Și atunci, pentru securitatea ta, trebuie să investești în armată ca să eviți războiul.”

ACTUALIZARE 19:50 – Relația cu SUA și programul Visa Waiver

Întrebat despre scoaterea României din programul Visa Waiver și relația cu SUA, Nicușor Dan a declarat:

„E inadmisibil ca un candidat la președinția României și care se declară suveranist să spună că a militat pentru ca România să fie scoasă din programul Visa Waiver pentru vizitele mai mici de 90 de zile în SUA. E slugărnicie, în opinia mea.

Trebuie să recâștigăm încrederea în urma mesajelor diverse venite după alegeri. Sunt foarte bucuros privind mesajele ambasadorilor care au spus că alegerea este între America și Rusia.

Ei recunosc o interferență rusă în alegerile din noiembrie și mi-aș dori să lămurim foarte, foarte clar faptul anulării alegerilor din noiembrie și, din momentul acela, să continuăm parteneriatul strategic cu Statele Unite.”

Întrebat dacă România va intra în programul Visa Waiver anul acesta, Nicușor Dan a spus: „Nu vreau să promit. Tot ce pot să spun e că mă voi concentra pe relația cu SUA și lămurirea acestor îndoieli ale oamenilor din administrația Trump pe care le au privind România.”

Întrebat dacă ar accepta o eventuală propunere privind aurul de la Roșia Montană în schimbul unor garanții de securitate, Nicușor Dan a răspuns:

„Nu există acest scenariu. Nu va exista o astfel de discuție care să nu fie pregătită în cele mai mici detalii de aparatul tehnic, înainte ca ea să aibă loc. România e membră NATO. Bineînțeles că ne bucurăm de parteneriatul strategic cu SUA, care dă extra garanții de securitate. Deci nu există această ipoteză.”

ACTUALIZARE 19:39 – Politici fiscale și reforme

Întrebat ce va face în cazul unei legi care mărește TVA de la 19%, Nicușor Dan a declarat: „Mă voi asigura să nu fim în această ipoteză.”

Solicitat să ofere trei exemple de cheltuieli pe care le-ar tăia, Nicușor Dan a precizat: „Pot să vă spun ce am făcut la Primărie: tăieri la investiții în parcuri, am amânat plata ajutoarelor sociale. Nu am o listă în momentul acesta, ca să discutăm foarte onest, dar există multe locuri de unde putem să tăiem.”

Despre reforma administrativ-teritorială: „Nu mai devreme de 2 ani și jumătate, 3. Dacă vorbim de reforma administrativ-teritorială, logic e să intre în vigoare cu mandatul noilor primari din 2028. Trebuie să se bazeze pe studii, nu să fie făcută pe genunchi.”

Despre implicarea mediului privat: „Trebuie să fim foarte atenți cu managementul companiilor de stat, acolo e mult de lucrat. E unul din motivele pentru care reforme din PNRR au fost întârziate. Inclusiv digitalizarea ANAF nu a fost pusă în practică din diferite interese.”

ACTUALIZARE 19:35 – Situația economică

Întrebat cât de gravă va fi situația economică dacă va ajunge președinte, Nicușor Dan a răspuns: „Vom reuși să redresăm, asta vă spun.

Când am venit la Primărie, nimeni nu ne dădea șanse să ieșim de faliment și am reușit. Putem să ne ducem în 7% pentru 2025, așa cum și-a propus la început Guvernul, și după ce ieșim din această zonă de neîncredere, pe politic și economic, putem să ținem în frâu economia.”

Despre creșterea TVA și tăieri de salarii: „Nu vom fi în situația asta. Zona privată a economiei e mult mai solidă ca în 2008–2009.”

Întrebat dacă garantează că TVA nu va crește: „Da, dau în scris, da. Eu vreau să păstrăm TVA la 19%, cât e astăzi.”

ACTUALIZARE 19:30 – Risc valutar și stabilitate macroeconomică

Despre posibila depreciere a leului și scăderea ratingului de țară, Nicușor Dan a spus: „Noi am avut cel puțin 3 ani în care deficitul a fost scăpat de sub control și situația financiară e dificilă. Însă ea nu e o abstracție, se vede în inflație, în prețurile la facturi inclusiv. [...] Trebuie să oprim marea evaziune fiscală, să luăm mai repede fondurile europene, să tăiem multe din cheltuielile statului și să ne uităm la companiile statului, unde managementul nu este performant.”

ACTUALIZARE 19:27 – Fonduri europene și direcția guvernului

Întrebat ce va face dacă va avea un guvern care tergiversează atragerea fondurilor europene, Nicușor Dan a declarat:

„Trebuie să facem diferența între PNRR și fondurile ordinare. Pe 2014–2020, absorbția a fost destul de bună. Pe PNRR s-ar putea să avem probleme. Pe fondurile structurale sunt destul de optimist că o să le atragem.”

Despre riscul unei devieri anti-europene a guvernului: „Guvernul e strâns legat de majoritatea parlamentară care îl susține și, dacă românii mă aleg pe mine, dau un mesaj parlamentului pentru direcția pro occidentală. Această ipoteză eu nu o văd.”

ACTUALIZARE 19:23 – Cum răspunde Nicușor Dan unei ipotetice nominalizări Simion sau Georgescu

Întrebat dacă ar accepta o eventuală propunere de premier din partea AUR și PSD, în persoana lui George Simion sau Călin Georgescu, Nicușor Dan a răspuns:

„Această ipoteză nu există. Dacă voi câștiga președinția României, evident că semnalul e pentru o guvernare pro occidentală. Președintele are puterea de a alege majoritatea cu care să lucreze.”

Întrebat cum ar reacționa în cazul în care o astfel de propunere ar fi susținută de o majoritate de 272 de parlamentari, Nicușor Dan a completat:

„Această ipoteză nu există. De-a lungul timpului am criticat PSD de multe ori, în mod civilizat și cu argumente.

Ce se întâmplă în momentul acesta în teritoriu, opinia majoritară în PSD este că acest partid trebuie să meargă în direcția proeuropeană a României, așa cum îl obligă apartenența sa la PES. E vorba de oameni din PSD.”

ACTUALIZARE 19:16 – Negocieri pentru Guvern. Se poate fără PSD?

Întrebat dacă va acorda premierul către PSD, în condițiile în care aritmetica parlamentară indică faptul că fără PSD nu se poate forma o majoritate, Nicușor Dan a răspuns:

„Va fi o discuție care va fi tehnică. Sper să dureze cât mai puțin, pentru că România are nevoie de stabilitate. Nu pot să dau un răspuns în momentul acesta. Eu nu am spus «premier PSD», am spus că voi discuta cu cele patru partide pro-occidentale și cu minoritățile, pentru a avea un Guvern. Am văzut că președintele României, în acest echilibru de putere, e suficient de puternic să poată impune niște direcții.”

ACTUALIZARE 19:14 – Ce face Nicușor Dan cu alegătorii lui George Simion

Întrebat ce va face, în calitate de președinte, cu alegătorii contracandidatului său, în contextul în care George Simion a scris pe blog că se întreabă „Ce mă fac cu voi?”, Nicușor Dan a răspuns:

„Am văzut escaladarea, e normal ca oamenii să aibă opinii diferite, numai că este o escaladare în societate și invit oamenii să se uite la ce am spus eu despre escaladare, ce a spus George Simion. Am spus că există un public nemulțumit de cum s-a făcut politică până acum. Că oamenii au dreptate să fie revoltați, dar să vadă dacă nu cumva această revoltă duce la mai multe tensiuni.

Contracandidatul meu a pus mereu paie pe foc. Vreau o Românie pentru toți românii, vreau ca președintele să medieze diferitele opinii contrare din societate și vreau să ne concentrăm pe obiectivele țării.

Voi transmite un mesaj pentru toți românii, deci și pentru cei care l-au susținut pe contracandidat, le voi promite că autoritățile vor lucra în slujba cetățenilor. Încrederea se câștigă greu și se pierde ușor. Voi încerca să arăt oamenilor că autoritățile statului lucrează pentru ei.”

ACTUALIZARE 19:09 – Poziția lui Nicușor Dan despre numirea unui premier

Întrebat dacă, în cazul în care va câștiga alegerile, îl va propune direct pe Ilie Bolojan ca prim-ministru sau va avea mai întâi discuții cu PSD pentru o eventuală coaliție de guvernare, Nicușor Dan a răspuns:

Am spus România nu are nevoie de alegeri anticipate, pentru a fost deja mult prea multă instabilitate.

Avem un Parlament care mai are 3 ani și jumătate mandat, cu acest Parlament doresc lucrăm. Îmi doresc ca avem o majoritate stabilă și partidele pro-occidentale facă parte din guvern și voi porni discuții ca discutăm pe programul de guvernare. Mi-dori foarte tare ca Ilie Bolojan fie premier, dar nu vreau promit asta. Vom avea discuții. Pentru moment, domnia sa și-a afirmat sprijinul, fiind pe o direcție pro-occidentală.”

Invitația pentru această dezbatere a fost transmisă ambilor candidați. George Simion, contracandidatul lui Nicușor Dan, nu s-a prezentat în platou.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te