Nicușor Dan cîștigase, în iunie 2024, al doilea mandat de Primar General al Bucureștiului. În urma scrutinului de duminică, 18 mai, el va părăsi această funcție pentru cea de Președinte al României. Va fi cel de-al doilea politician care va face trecerea de la conducerea celui mai mare oraș al țării la cea a țării.
Nicușor Dan, al doilea Primar General ce devine Președintele României. Ce edil a fost prim-ministru?
Nicușor Dan se va muta cu serviciul din clădirea Primăriei Generale a Capitalei în cea a Palatului Cotroceni după ce a devenit Președintele României după turul 2 al algerilor prezidențiale.
El l-a învins pe contracandidatul său, George Simion, fiind votat de 53,6% dintre românii prezenți la scrutin, față de cele doar 46,4% obținute de liderul AUR.
După ce vor fi parcurse toate etapele legale birocratice ale validării rezultatelor alegerilor și ale demisiei lui Dan din funcția de Primar General, el se va muta la Cotroceni pentru următorii 5 ani, cel puțin.
Citește și: Nicușor Dan, anunț despre creșterea pensiilor și mica recalculare. Întâlnire cu ministrul de finanțe
Se pare că poziția de primar al Capitalei poartă noroc celor care dețin acest post, după cum arată istoria ultimilor 35 de ani.
După 1990 și primii doi ani mai turbulenți, primul care a devenit edil-șef al urbei ales de bucureșteni pentru un mandat complet de 4 ani a fost Crin Halaicu, în februarie 1992, reprezentant al Convenției Democrate (CDR), care coaliza principalele partide de opoziție de atunci, în frunte cu Partidul Național Țărănesc - Creștin și Democrat (PNȚCD) și PNL.
Victor Ciorbea a renunțat, în 1996, la fotoliul de Primar General pentru a deveni prim-ministrul guvernului României - Foto: INQUAM Photos/George Călin
I-a urmat, în iunie 1996, Victor Ciorbea, fost procuror, apoi lider de sindicat, care a candidat tot din partea CDR și care se bucura de o reputație de incoruptibil.
Valul de simpatie a purtat CDR și spre victoria în alegerile parlamentare și prezidențiale din toamna lui 1996, când Emil Constantinescu a reușit să-l înlăture pe Ion Iliescu de la Cotroceni.
Nicușor Dan va fi înlocuit la Primăria Capitalei de un viceprimar
În fruntea noului guvern format de CDR în alianță cu Partidul Democrat și UDMR a fost numit chiar Victor Ciorbea, care a renunțat, după doar 6 luni, la mandatul de Primar General pentru a-l prelua pe cel de la Palatul Victoria.
Dar viața lui Ciorbea ca prim-ministru s-a dovedit a fi scurtă și dezamăgitoare, el rezistând doar 15 luni, între 12 decembrie 1996 – 30 martie 1998.
La Primăria Capitalei el a fost urmat de Viorel Lis, ianuarie 1997 - iunie 2000, după care a fost rândul lui Traian Băsescu, conform pmb.ro.
Acesta s-a dovedit un „jucător” redutabil în alegeri, învingându-l în turul 2 al alegerilor locale, la mare luptă, pe medicul - acum condamnat și fugar - Sorin Oprescu.
Citește și: Cum poate conduce Nicușor Dan România din apartamentul său de 2 camere din Militari? Legea permite
În iunie 2004, Băsescu a fost reales pentru un al doilea mandat, în iunie 2004, chiar din primul tur de scrutin, impunându-se categoric în fața unor adversari precum Mircea Geoană, Victor Ciorbea, Viorel Lis, Mitică Dragomir, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal la acel moment, Mugur Ciuvică sau Monica Tatoiu.
Dar, pe 2 octombrie 2004, candidatul Alianței PNL-PD la alegerile prezidențiale ce urmau să se desfășoare în curând, fostul premier Theodor Stolojan, a anunțat că se retrage din cursă din cauza unor probleme de sănătate.
Într-o conferință de presă epocală, Traian Băsescu, cu lacrimi în ochi, i-a mulțumit și l-a încurajat pe Stolojan, apoi a anunțat că devine noul candidat al Alianței pentru fotoliul de la Cotroceni.
Ulterior, spre surpriza multora, el l-a învins în turul 2 desfășurat pe 12 decembrie 2004, pe mult prea sigurul de victorie, Adrian Năstase. Acesta, convins că va fi noul Președinte al țării, a și schimbat, ca premier, durata mandatului prezidențial, de la 4 la 5 ani.
În 2004, Traian Băsescu a fost primul politician român care a devenit Președintele României din postura de Primar General al Bucureștiului - Foto: Profimedia Images
Astfel, Băsescu a plecat și de el de la Primăria Generală pentru o funcție mai înaltă în stat, în locul său devenind Primar General interimar Răzvan Murgeanu (Decembrie 2004 - Aprilie 2005).
În alegerile organizate în aprilie 2005 s-a impus Adriean Videanu, care l-a depășit pe contracandidatul Marian Vanghelie.
În iunie 2008 a fost rândul lui Sorin Oprescu să ocupe fotoliul de Primar General, el recâștigându-l în 2012, când a participat la alegeri, pentru prima oară, și Nicușor Dan.
Acesta era, în acel moment, fondatorul și liderul Asociatiei „Salvați Bucureștiul”, nucleul viitorului USB (Uniunea „Salvați Bucureștiul”) și al USR (Uniunea „Salvați România”).
Citește și: 160 de ani de la înființarea Primăriei București. Cine a fost primul edil, câți primari au fost?
Oprescu nu și-a dus până la capăt al doilea mandat, el fiind arestat, în septembrie 2015 pe fondul dosarelor instrumentate de DNA la adresa sa.
După o perioadă în care s-au succedat doi Primari Generali interimari - Stefănel Dan Marin (septembrie 2015 - noiembrie 2015) și Răzvan Sava (noiembrie 2015 - iunie 2016) - alegerile organizate în iunie 2016 au avut-o victorioasă pe Gabriela Firea.
După cei 4 ani de mandat, în alegerile din septembrie 2020, Firea și-a pierdut funcția în fața lui Nicușor Dan.
Acesta a câștigat un al doilea mandat de Primar General, în iunie 2024, dar în urma succesului din alegerile prezidențiale din 18 mai 2025 va deveni noul Președinte al României.
Citește și: Simion a vrut să îl facă țap ispășitor pe Georgescu pentru înfrângere. Extremiștii intră în „război”
El repetă, cumva, parcursul lui Traian Băsescu, ajuns, de asemenea, șef al statului, la scurtă vreme după realegerea în fruntea Capitalei.
În locul lui Nicușor Dan, conducerea interimară a Primăriei Generale îi va reveni unuia dintre cei doi viceprimari, Adrian Vigheciu, din partea PSD.
Celălalt viceprimar, care l-ar putea înlocui, la un moment dat, pe Vigheciu, este liberalul Stelian Bujduveanu.