Negocierile între PNL și PSD pentru comasarea alegerilor, blocate! Ce condiții ar fi pus PNL-ul?

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.02.2024 - 20:00
Negocierile între PNL și PSD pentru comasarea alegerilor, blocate! Ce condiții ar fi pus PNL-ul? - Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea/ Imagine cu caracter ilustrativ

Coaliția PSD PNL a încheiat negocierile de luni seara pentru calendarul alegerilor cu un eșec răsunător. Negocierile între PNL și PSD pentru comasarea alegerilor s-au blocat.

SHARE

Coaliția PSD PNL a încheiat negocierile de luni seara pentru calendarul alegerilor cu un eșec răsunător.

Liderii celor două partide nu au reușit să cadă de acord nici măcar pe comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, în data de 9 iunie, din cauză că Ciucă și Ciolacu pun drept condiție sine qua non pentru orice discuție ca cele două partide să aibă candidat unic la prezidențiale, și fiecare dintre ei cere ca el să fie acesta.  

Negocierile între PNL și PSD pentru comasarea alegerilor, blocate! Ce condiții ar fi pus PNL-ul?

Discuțiile s-au dus în jurul formării unei alianțe electorale PNL - PSD înregistrate la tribunal, cu siglă proprie și candidați comuni la toate alegerile, europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Adică un nou USL. 

Doar că cei de la PNL au venit cu condiții pe care liderii PSD le-au refuzat. Nicolae Ciucă a spus că el trebuie să fie obligatoriu candidatul la prezidențiale, pentru că PNL nu poate să renunțe la acest lucru.

În schimb, liberalii au oferit funcția de prim-ministru, care după alegeri ar fi urmat să revină PSD, funcția de Primar al Bucureștiului, funcția de Comisar European care va reveni României, și șefia uneia dintre camerele Parlamentului.  

Liderii PSD au replicat, conform unor surse participate la discuții că au deja aceste funcții, inclusiv pe cea de primar General, pentru că Gabriela Firea este prima plasată în sondajele de opinie, la mare distanță de candidatul PNL, Sebastian Burduja, iar funcția de Comisar European este ocupată la propunerea premierului, adică a lui Marcel Ciolacu.

Totodată, cei de la PNL au cerut paritate pe listele pentru europarlamentare și după cele locale să se calculeze ponderea, adică puterea unuia dintre cele două partide în interiorul alianței, adunându-se numărul de voturi obținute de primarii și consilierii fiecăruia, ceea ce a fost considerat de neacceptat de către PSD, deoarece primarii PNL din Ardeal au localități cu populație mai mare decât cei de la PSD și ar fi făcut ca PNL să poată revendica pe listele comune la parlamentare un număr mai mare de candidați.  

Citește și: Gabriela Firea, despe comasarea alegerilor din 2024: „Cred că este un avantaj”

Pesediștii au considerat „hilare” toate condițiile puse de liberali, cerând și ei, la rândul lor, ca Marcel Ciolacu să fie candidatul unic la prezidențiale. Lucru refuzat categoric de liberali. Aceștia ar fi invocat, potrivit surselor Digi24.ro, decizia de la Sinaia, conform căreia PNL trebuie să meargă singur la alegeri, cu sloganul „prin noi înșine”, și că partidul nu își poate pierde identitatea liberală prin asocierea cu social-democrații.  

Oficial, negocierile vor fi reluate vineri, însă, liderii Coaliției consultați de Digi24.ro au fost de părere că nu se va mai putea ajunge la niciun acord privind comasarea alegerilor și nici în privința unei alianțe electorale.  

Dacă eșecul va fi total, alegerile se vor desfășura la termen, separat, localele în toamnă și prezidențialele și parlamentarele aproape de iarnă.  

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Digi24.ro, anterior ședinței de Coaliție, că liberalii, dacă li se refuză condițiile, pot să iasă de la guvernare înainte de alegeri și după parlamentare pot să formeze un guvern de dreapta, cu USR, PMP, Forța Dreptei și UDMR. 

Citește și: Marius Budăi: „Comasarea alegerilor va permite o participare mai largă la vot”

Amenințarea cu ieșirea de la guvernare nu a fost verbalizată în cadrul negocierilor, însă social-democrații sunt sceptici în privința viitorului actualei Coaliții.  

La începutul lunii martie expiră termenul legal până la care s-ar putea decide, cu acte în regulă, comasarea alegerilor, potrivit digi24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te