Senatorul PSD, Gabriela Firea, a vorbit despre comasarea alegerilor locale şi alegerilor parlamentare din acest an.
Liderii PSD și PNL ar fi convenit un calendar complet al celor patru tipuri de alegeri din 2024. Astfel, europarlamentarele ar urma să fie comasate cu alegerile locale și să aibă loc în 9 iunie, iar în decembrie alegerile parlamentare ar putea fi organizate împreună cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
Gabriela Firea, despe comasarea alegerilor din 2024: „Cred că este un avantaj”
Întrebată dacă această comasare a alegerilor locale cu alegerile europarlamentare este cu adevărat fezabilă şi nu va avea efecte negative, mai ales în modul în care românii ar putea percepe acest demers, Gabriela Firea a spus.
"Decizia va fi cu siguranță anunțată de președinții celor două partide care formează alianța de la guvernare. Din ceea ce știu eu ca discuții ce au avut loc în aceste zile, știrea este posibil să devină chiar o realitate, o certitudine. Repet, nu vreau să mă ante-pronunț. Cu siguranță va fi și o comunicare oficială. Sesiunea parlamentară a început joia trecută, pe 1 februarie.
Citește și: PNL susține comasarea alegerilor. Variantă: alegeri locale și europarlamentare la aceeași dată
Ar urma să primim proiecte e care să le și dezbatem, să le și adoptăm în sensul modificării legislației electorale. Doar din acel moment vom putea să vorbim cu adevărat despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.
"Cred că este un avantaj pentru că le putem arăta oamenilor ce s-a realizat concret"
Din punctul meu de vedere, ar fi un avantaj, pentru că am putea să mergem să le vorbim cetățenilor încă o dată despre importanța aderării României la Uniunea Europeană, semnificația, simbolistica, dar și în plan pragmatic, ce s-a făcut în acești ani cu fondurile nerambursabile obținute prin prisma parteneriatului european. Un miliard de euro fonduri europene doar în București.
Eu cred că este un avantaj, pentru că putem să arătăm concret luând de exemplul Capitalei, pentru că aici cunosc mai bine proiectele. Repet, un miliard euro, fonduri obținute în mandatul pe care l-am avut de primar general, fonduri care s-au dus în îmbunătățirea transportului public în rețeaua de termoficare.
Deci, practic, proiecte concrete. De asemenea, au fost multe proiecte și în țară și în Capitală pentru aparatură, în spitale, pentru infrastructură.
Așadar, putem să arătăm concret și să trecem de la teorie la practică, iar cetățenii să vadă exact ce s-a întâmplat cu acele fonduri europene, în ce fel au crescut calitatea vieții lor și cum ar fi fost fără acele fonduri.
Din punctul meu de vedere, este un avantaj și dacă voi fi în situația să merg în această calitate pe străzi, nu doar de senator, ci și de candidat, acest lucru îl voi arăta și îl voi explica cu proiectele exemplificate care au fost realizate pe fonduri europene", a spus Gabriela Firea.
Întrebată apoi ce partid ar fi avantajat în cazul unei comasări a alegerilor, Gabriela Firea a spus.
Citește și: Probleme pentru Donald Trump! O curte de apel federală a respins cererea de imunitate penală
"Partidul Social Democrat nu a solicitat comasarea alegerilor, să vină practic mai devreme cele locale, pentru că data este stabilită la nivel european. A fost doleanța partenerilor noștri de guvernare, au avut argumente probabil serioase.
Repet, pentru noi este și un avantaj, acela de a explica cetățenilor utilitatea fondurilor europene, nu doar la nivel de simbol, ca aderarea noastră la Uniunea Europeană, dar asta, repet, cu siguranță va face obiectul unei comunicări oficiale din partea președinților celor două partide care sunt la guvernare", a mai spus Gabriela Firea la Antena 3 CNN.