Mutarea prin care Firea se păzește de contestații

DE Petru Zoltan | Actualizat: 20.07.2018 - 14:19

Speranța Cliseru, fosta consilieră și șefă de cabinet a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost numită în funcția de prefect al Municipiului București. Din această postură este obligată să verifice legalitatea dispozițiilor emise de fosta sa șefă.

SHARE

Speranța Cliseru a avut, în 2017, patru locuri de muncă simultan la Primăria Capitalei și două la Primăria Voluntari, condusă de edilul Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea. În medie, primea lunar un salariu cumulat de aproximativ 16.000 lei, mai mare cu 2. 700 lei decât cel al președintelui României.  

Atribuțiile prefectului

Modul de organizare și funcționare a Instituției Prefectului este reglementat de Legea 340 din 2004. Conform acestei legi, prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu și asigură aplicarea și respectarea Constituției pe plan local. În plus, conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, organizate la nivel local. Mult mai important este faptul că verifică legalitatea actelor administrative emise de către primarul general, primarii de sector, primari de orașe și consiliile locale. 

Practic, noul prefect Speranța Cliseru urmează să verifice legalitatea documentelor emise de fosta sa șefă, Gabriela Firea, iar atunci când va constata că au fost emise acte nelegale este obligată să le conteste în instanță. La fel trebuie să procedeze și în cazul documentelor adoptate de primarii de sector și consiliile locale.

Opoziția acuză

Unul dintre reprezentanții opoziției la nivelul Bucureștiului, consilierul liberal Ciprian Ciucu, a declarat că, prin această numire, practic, Gabriela Firea a preluat complet controlul asupra Capitalei. „Doamna prefect Cliseru îi datorează cariera acestei familii (Firea-Pandele – n.r.). Prefectul poate să aleagă dacă va contesta în contencios documentele emise de autoritatea locală sau de primar. În cazul documentelor emise de doamna Firea nu o va face. Dar îi va controla puternic pe primarii de sector. Pentru că ea (Gabriela Firea – n.r.) nu se află în relații foarte bune cu toți primarii”, a susținut, pentru Newsweek România, Ciprian Ciucu. 

Pe de altă parte, consilierul general Cătălin Deaconescu a afirmat că, prin numirea Speranței Cliseru în funcția de prefect, „s-a dorit să fie pus cineva care să protejeze interesele, care să nu miște sau să atace vreo hotărâre”.

 În plus, Cătălin Deaconescu a mai precizat că „în momentul numirii era gândit un scrutin electoral iminent. Și anume o procedură de suspendare a președintelui României la inițiativa lui Liviu Dragnea, șeful pe linie de partid al primarului Firea. Să nu uităm că prefectul organizează alegerile și referendumurile. Adică prefectul întocmește lista cu președinții de secții de votare. Apoi, sunt trași la sorți de tribunal din lista înaintată de prefect”. 

14 ani în Voluntari

Speranța Cliseru a fost angajată în 2004 la Primăria Orașului Voluntari, condusă de edilul Florentin Pandele. Atunci, a fost încadrată pe postul de director executiv al Primăriei, dar era considerată principalul om de încredere al primarului. A stat pe funcție până în 2011, aunci când Florentin Pandele a numit-o în funcția de Administrator Public al Voluntariului. După numai un an, Speranța Cliseru a trecut în subordinea Gabrielei Firea, care a luat-o consilier parlamentar la cabinetul său de senator.  

În anul 2013, a revenit pentru scurt timp pe postul de director executiv adjunct la Primăria Voluntari, apoi a fost numită de premierul Victor Ponta în funcția de prefect al județului Ilfov. A rezistat doar până în 2014, an în care a fost repusă în funcția de director executiv la Voluntari. 

În iunie 2015, Florentin Pandele a numit-o în funcția de director general la societatea Green City Voluntari, din subordinea Consiliului Local. De aici a fost transferată pe funcția de șef de cabinet la primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, în vara anului 2016. 

Pasată între Firea și Pandele

La începutul anului 2017, Speranța Cliseru s-a reîntors la Voluntari pentru o scurtă perioadă de timp. A fost angajată de la Green City Voluntari, o societate publică care funcționează în subordinea Consiliului Local Voluntari. Totodată, a fost numită și în conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euro-Apa. Însă deciziile nu au fost făcute publice.

După aproximativ o lună de zile, Speranța Cliseru a revenit în Primăria Capitalei. De această dată, pe funcția de consilier personal al primarului Gabriela Firea. În plus, primarul Bucureștiului a numit-o pe Cliseru în trei Consilii de Administrație. 

Declarația de avere a soțului Speranței Cliseru confirmă bunăstarea familiei


Speranța Cliseru a menționat pentru Newsweek România că va transmite un punct de vedere, apoi s-a răzgândit. Purtătorul de cuvânt al noului prefect, Mariana Stancu Țipișcă, a precizat că punctul de vedere al Speranței Cliseru va fi publicat pe site-ul instituției. Am încercat să obținem un punct de vedere de la primarul Florentin Pandele cu privire la fosta sa angajată, dar acesta nu a răspuns.

Venit minimal: 191.640 lei

Informațiile legate de salariile și funcțiile Speranței Cliseru au fost un subiect tabu în Primăria Capitalei. Până în mai 2018. Atunci, soțul ei, Iulian Cliseru, le-a făcut publice în declarația de avere depusă la încetarea mandatului de vicepreședinte al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. 

Conform documentului citat, Speranța Cliseru a primit în anul fiscal 2017 un salariu de 7.664 lei de la Green City Voluntari, plus o indemnizație de 18.000 lei de asociația Euro – Apa. 

Pentru postul de consilier al primarului Gabriela Firea a primit un salariu de 89.437 lei, plus trei indemnizații de la companiile din subordinea municipalității. De la Compania de Pază a încasat 16.963 lei, de la Compania de Dezvoltare Durabilă – 44217 lei, iar de la Regia Autonomă de Transport București – 15.359 lei. 

În total, a primit salarii și indemnizații în cuantum de 191.640 lei. Adică, în medie, în jur de 16.000 lei pe lună. Mult peste salariul președintelui României, care deține cea mai înaltă funcție în stat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te